10 lucruri despre hipertensiune pe care ar trebui să le știi

Tensiunea arterială este forța cu care sângele apasă pereții arterelor. Atunci când depășește pragul normal, este periculoasă pentru complicațiile pe care le poate da: afecțiuni ale inimii, creierului, ochilor și rinichilor. Mai mult decât atât, hipertensiunea arterială sporește riscul unui infarct sau al unui atac cerebral. Iată câteva lucruri despre hipertensiune pe care trebuie să le știi:
1. Hipertensiunea arterială este coniderata ucigașul tăcut. Dacă știi că ai hipertensiune trebuie să te consideri norocos. Estimările arată că aproape o treime până la jumătate dintre oamenii bolnavi de hipertensiune nici măcar nu știu de existența ei.
2. Hipertensiunea este influențată de mai mulți factori externi. Se știe cu certitudine că hipertensiunea este cauzată și de fumat, stres, obezitate și consumuri excesive de stimulanți precum cafea, ceai, droguri, sau contraceptive.
3. O presiune a sângelui normală se consideră a fi 120 cu 80 (120/80). O presiune normală a sângelui poate varia de la 100/70 până la 140/90. Dacă tensiunea depășește limitele de 140/90 și 160/95 este la un nivel mediu, însă dacă tensiunea atinge pragul de 180/115, afecțiunea este severă.
4. Persoanele care au avut cazuri de hipertensiune în familie, sunt predispuse la un risc mai mare.
5. Hipertensiunea este de obicei asimptomatică. Semne că hipertensiunea ar putea fi prezență sunt durerile de cap repetate, transpirația spontană, pulsul rapid, respirația proastă, amețeala sau problemele de vedere. Deoarece hipertensiunea nu prezintă simptome, controlul tensiunii trebuie făcut regulat, mai ales pentru cei ce prezintă risc ridicat.
6. Este importantă eliminarea cauzei și nu a simptomelor. Obiectivul doctorului care tratează hipertensiunea arterială nu este acela de a stabiliza tensiunea cu diferite medicamente sau vitamine, ci de a elimina cauza care duce la hipertensiune. Dacă principala cauza este eliminată, presiunea sângelui va scădea de la șine.
7. Presiunea mare a sângelui poate fi provocată de emoții. Hipertensiunea poate fi alimentată sau chiar provocată de stres, griji, frică, etc. Aceste cazuri de hipertensiune nu pot fi tratate dacă emoțiile nu sunt controlate.
8. O dietă sănătoasă este esențială pentru scăderea tensiunii. Dacă micșorezi cantitatea de sare nu este destul. Sarea trebuie eliminată complet din dietă. Poți face asta dacă citești ingredientele tuturor produselor cumpărate.
9. O dietă bazată pe fibre este recomandată. Cele mai bune alimente și fructe pentru micșorarea hipertensiunii sunt orezul brun, hrișca, meiul, ovăzul, merele, bananele, broccoli, cartofii dulci, sparanghelul, varza și dovlecelul. De ținut minte, obezitatea este una dintre cauzele principale care duc la hipertensiune.
10. Evitați mâncărurile grase. Mâncărurile precum brânza, anșoa, avocado, ficatul de pasăre, ciocolata, mazărea, fasolea, scrumbia, smântâna, sherry și vinurile, șunca, cârnații de porc, carnea afumată, bulionul, carnea sărată de vită, etc.
Gheorghe Puica DSP BN Comp. de promovare a sănătății

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5