150 DE ANI DE LA NAŞTEREA LUI IOAN DOLOGA

Ioan Dologa s-a născut la 26 aprilie 1859 în comuna Tiha Bârgăului, în familia unor ţărani înstăriţi, de foşti grăniceri. Primele clase primare le începe în comuna natală, apoi trece la triviala din Prundu Bârgăului având învăţători pe Simion Rusu şi pe Grigoriu Tămaşiu. Începând din anul 1871 devine elev al Gimnaziului Superior Românesc din Năsăud, ca bursier al fondurilor grănicereşti. La absolvire, în 1880, obţine calificative deosebite, ce-l îndreptăţesc să aspire la studii superioare.

În anii 1880-1884 urmează cursurile Seminarului Teologic Greco-Catolic din Gherla. După licenţă devine pentru câţiva ani învăţător, apoi va fi hirotonit preot în comuna natală, unde va oficia până la sfârşitul vieţii.

În timpul studiilor la Gherla cât şi în anii dedicaţi dăscăliei îl pasionează şi culegerea folclorului, creaţii pe care le va publica în revista Familia de la Oradea.

Din documentele vremii rezultă că a fost şi un remarcabil patriot. „Pe timpul Memorandumului răsuna Clujul de Hora lui Iancu, Vrem pământ şi Patria neatârnată cântate de cvartetul bârgăuanilor Ioan Dologa, Anchidim Candale şi Ioan Orban, toţi preoţi, din carele făcea parte şi părintele Dan” (Gazeta Bistriţei, VII, Bistriţa, 1927, nr. 11, p. 2).

Bucuria împlinirilor năzuinţelor naţionale o va trăi la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia „în calitate de parlamentar”, între cei 1228 de reprezentanţi ai românilor, care au dat curs legal voinţei de Unire a Transilvaniei cu România.

A fost prieten de nădejde al lui George Coşbuc, fiind prezent la întâlnirile cu poetul la Prund şi Bistricioara, iar mai târziu a fost om de încredere al Doamnei Elena Coşbuc.

Pasionat culegător de folclor, a devenit în epocă unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi colaboratori ai revistei Familia de la Oradea, mai cu seamă în anii 1884-1888.

S-a ridicat la cele veşnice în 12 octombrie 1927, în comuna Tiha Bârgăului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5