150 de elevi în competiţie, la Bistriţa, sub patronajul lui Sigismund Toduţă. Valoarea Trofeului, de 10 ori mai mare, la ediţia specială ! Palatul Culturii a găzduit deschiderea festivalului

Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa organizează cea de-a XXXV-a ediţie a Concursului Naţional de Interpretare a muzicii româneşti „Sigismund Toduţă”. Evenimentul a debutat la Palatul Culturii prin cuvântul directorului Raluca Mărginean, a viceprimarului Gelu Muthi, a inspectorului şcolar general Camelia Tabără, care au vorbit despre rolul important pe care-l are muzica în viaţa oamenilor şi vizibilitatea tot mai mare a Liceului de Muzică din Bistriţa la nivel naţional prin performanţele pe care le are. A urmat recitalul susținut de Claudiu Emil Bozbiciu (câștigător Marele premiu 2017) și elevi ai Kreismusikschule Kon.centus din Germania.
150 de copii din liceele de profil din ţară se întrec la secţiunile pian, canto, instrumente cu coarde, instrumente de suflat în faţa unor jurii pe fiecare instrument, având ca preşedinte general pe directorul instituţiei gazdă, Raluca Mărginean.
Duminică, la Palatul Culturii, de la ora10, va avea loc Gala laureaților și Festivitatea de premiere.
„Concursul este pentru prima dată înscris în calendarul activităţilor educative naţionale. Este un câştig şi pentru profesorii ce participă la concurs, putând folosi aceste diplome în cadrul sistemului de învăţământ sau pentru gradaţii. Anul trecut am avut în jur de 120 de participanţi, iar anul acesta ne aşteptăm la o prezenţă mai mare. Regulamentul este trimis către şcolile de artă din ţară şi, cu siguranţă, mulţi se vor înscrie în concurs pentru că este primul an în care avem un premiu de 1000 euro oferit de Asociaţia de Prietenie Româno-Germană. Până acum, premiul era în jur de 100 euro. Să nu uităm că şi în acest an Asociaţia Hara va fi alături de noi cu un premiu de 100 euro, iar un alt premiu, în valoare de 450 lei este oferit de liceul nostru, cărora li se mai adaugă alte premii în bani. Sperăm într-o ediţie specială, mai ales că aniversăm şi 20 de ani de învăţământ liceal muzical la Bistriţa. Prin acest concurs, cu siguranţă, se va auzi de Bistriţa”, ne-a declarat directorul Raluca Mărginean.
Concursul este destinat promovării muzicii româneşti şi are ca patron spiritual pe Sigismund Toduţă, compozitor, muzicolog, profesor universitar şi academician român format la Cluj şi Roma, cel care a creat renumita şcoală muzicală la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Cu o creaţie vastă şi diversă, este primul compozitor român care, după George Enescu şi Paul Constantinescu, ajunge la un adevărat stil personal în muzica românească a secolului XX.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]