2010 aduce noi valuri de disponibilizări în judeţ

Peste 100 de persoane din judeţul Bistriţa-Năsăud vor rămâne fără un loc de muncă în lunile ianuarie şi februarie. Potrivit purtătorului de cuvânt al AJOFM B-N, Adina Preda, până la finele lunii ianuarie, 52 de persoane îşi vor pierde locurile de muncă, potrivit notificării de disponibilizare depuse de un agent economic din judeţ care execută lucrări de instalaţii electrice.

„Pentru luna februarie, un alt agent economic care execută lucrări de instalaţii electrice va disponibiliza colectiv 50 de persoane. (…) În ceea ce priveşte disponibilizările colective de personal realizate în luna decembrie 2009, s-au înregistrat 166 persoane disponibilizate colectiv, provenind de la patru agenţi economici cu profil în construcţii”, ne-a precizat responsabilul mass-media Adina Preda.

Situaţia nu este deloc roz, iar numărul şomerilor din judeţ este în continuă creştere. Numărul total de persoane disponibilizate până la această dată este de 1.982 persoane.

Şomaj record la final de an, peste 11.000 de şomeri

Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă arată că în luna decembrie 2009 s-au înregistrat 841 de şomeri în plus faţă de luna anterioară.

Astfel, rata şomajului a ajuns la 8,44%, iar numărul total al şomerilor din judeţul Bistriţa-Năsăud este de 11.124 persoane. Dintre aceştia 9.605 primesc indemnizaţii de şomaj, în timp ce peste 1.500 de oameni nu au nicio sursă de venit.

Conducerea AJOFM a anunţat că previziunile pentru următoarea perioadă nu sunt deloc optimiste.

„Rata şomajului la sfârşitul lunii decembrie 2009 era de 8,44%, mai mare cu 0,66 procente decât cea din luna noiembrie. S-a înregistrat o creştere de 650 şomeri în rândul bărbaţilor şi 191 şomeri în rândul femeilor faţă de luna precedentă (…) Comparativ cu perioada similară a anului trecut, când rata şomajului era în luna decembrie 2008 de 2,86%, în decembrie 2009, rata şomajului a crescut cu 5,58 procente, iar numărul şomerilor indemnizaţi cu 7.126 persoane”, precizează Adina Preda.

Din datele Agenţiei rezultă că femeile îşi găsesc mai uşor un loc de muncă. Astfel, din totalul şomerilor, 4.711 sunt femei, rata şomajului în rândul femeilor fiind de 7,85%.

Consilierul EURES, Adina Preda, a mai precizat că în acest moment sunt înregistrate în evidenţele Agenţiei, 50 de locuri de muncă vacante, din care cinci joburi sunt pentru absolvenţii de studii superioare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5