În 2011, buget de circa 47.000 de euro pentru Centrul Europe Direct Bistriţa

Proiecte europene ambiţioase şi un partener (Consiliul Judeţean) care s-a pierdut undeva pe drumul către UE

Centrul Europe Direct Bistriţa din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bistriţa-Năsăud a primit de la reprezentanţa Comisiei Europene în România confirmarea faptului că proiectul de buget depus pe 2011 este eligibil pentru finanţare, urmând a primi o subvenţie de 23.200 de euro din partea Uniunii Europene, restul sumei, de 23.324 de euro, fiind asigurată de către Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud şi Primăria Bistriţa.

Dacă anul trecut, Consiliul Judeţean îşi anunţa cu surle şi trâmbiţe implicare în tot ceea ce înseamnă proiecte europene, alături de cei de la Centrul Europe Direct Bistriţa, totul s-a concretizat în … vorbe în vânt şi promisiuni neonorate.

Drept urmare, anul acesta, Camera de Comerţ şi Industrie, respectiv Centrul Europe Direct Bistriţa, a ales să meargă mai departe fără sprijinul celor de la Consiliul Judeţean (CJ).

,,Din cauza faptului că la nivelul CJ au fost foarte multe neînţelegeri, finanţarea din partea lor nu a putut fi asigurată şi desigur acest parteneriat s-a încheiat în anul 2010, iar pentru anul acesta, pentru a nu risca, aşa cum am riscat anul trecut, nici nu am mai solicitat din partea dânşilor acest parteneriat, încercând să rezolvăm problemele financiare din sursele noastre proprii, împreună cu ceilalţi parteneri tradiţionali, din partea cărora am avut siguranţa participării şi sprijinului”, ne-a menţionat VASILE Bar, preşedintele CCI B-N.

Activităţile de anul acesta vor fi structurate pe mai multe module, cum ar fi: campanii de informare pe diverse teme europene, susţinerea unor seminarii privind accesarea de fonduri europene, organizarea unor concursuri de fotografie, stadii de pregătire la firme similare din Uniunea Europeană, colocviile reţelei de femei antreprenor şi multe alte acţiuni menite să vină în sprijinul antreprenorilor.

,,Bugetul este mic, dar mai primim o serie de materiale promoţionale din partea Comisiei Europene, care deşi nu reprezintă sume de bani, se adună şi ele la buget. În plus, mai beneficiem de traininguri, parteneriate cu centre similare din Uniunea Europeană, care reprezintă pentru noi adevărate schimburi de experienţă”, ne-a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, Monica Mureşan, coordonator Centrul Europe Direct Bistriţa.

Sub genericul, evenimente în premieră, Centrul Europe Direct Bistriţa a pregătit pentru anul acesta: ,,Tradiţii culinare şi poveşti de Crăciun în Europa”- cu participarea elevilor din clasele I-IV; concursul de fotografie ,,Voluntariat pentru tineri”, anul 2011 fiind declarat Anul Voluntariatului; ,,Micul cetăţean European”- un concurs de creativitate şi antreprenoriat, cu participarea elevilor de la Şcoala Generală nr.1, Şcoala Generală Pietriş şi Colegiul Naţional ,,Andrei Mureşanu”.

,,Tot pentru copii şi tineri, vom organiza tabere antreprenoriale şi seminarii, precum şi Zilele - Antreprenor Junior în parteneriat cu Centrul Europe Direct Transilvania de Nord şi Centrul Europe Maramureş. Tot în premieră derulăm un parteneriat la distanţă cu Centrul Europe Direct Constanţa, un parteneriat în care membrii Clubului Antreprenor Junior vor realiza schimburi de experienţă cu colegii din Constanţa”, ne-a declarat

Elena Bărbos, consilier de comunicare Centrului Europe Direct Bistriţa.

Un alt eveniment în premieră, este şi trainingul - jurnalismul economic. Potrivit Elenei Bărbos, e vorba de un ,,acţiune pentru jurnalişti, care va fi organizată în luna iunie”.

La prezentarea programului de activităţi pe 2011 al Centrului Europe Direct Bistriţa au fost prezenţi şi Vasile Bar, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, alături de partenerii implicaţi în derularea proiectelor: Liliana Coceşiu (Primăria Bistriţa); Beatrice Fuin şi Annick Courtin- Hecker (ED Franche Comte din Besancon); Emilia Morariu (Reţeaua de femei antreprenor) şi Simona Belea (director Grup Şcolar Agricol Bistriţa, partener în acţiunea ,,Tradiţional românesc în Europa multiculturală).

Oaspeţii prezenţi au felicitat echipa Centrului Europe Direct Bistriţa pentru toate activităţile derulate şi pentru modul cum au reuşit diseminarea informaţiei europene.

Centrul Europe Direct Bistriţa, găzduit de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, aflat deja în al IV-lea an de funcţionare, continuă să fie vocea Comisiei Europene la nevoia de informare a cetăţenilor judeţului nostru, prin servicii şi activităţi diverse de informare.

Centrul Europe Direct Bistriţa este parte a reţelei Europene de Informare Europe Direct, şi funcţionează alături de alte 500 de centre din Europa şi 31 de centre din România.

,,Centrul facilitează accesul neîngrădit al cetăţenilor la informare, şi stimularea dezvoltării unui spaţiu public European printr-o abordare proactivă, încurajând dialogul şi angajarea în dezbateri publice. Astfel, el asigură un răspuns prompt la solicitările cetăţenilor, reprezentanţilor mediului economic, ONG-urilor şi administraţiei publice, direct, la telefon sau prin e-mail. Acum, ne găsiţi şi pe Facebook şi Twitter”, a menţionat Elena Bărbos.

Echipa Centrului de la Bistriţa este formată din: Monica Mureşan- coordonator; Elena Bărbos- consilier comunicare; Diana Simăn- consilier de promovare; Cristina Magda- consilier de documentare; Cristina Codău- consilier de documentare; Cornelia Moruţan - responsabil financiar şi Iulia Szekeres- responsabil IT.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5