În 2011, peste 35.000 de cereri de sprijin pe suprafaţă înregistrate la APIA B-N

Ieri, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi-a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă bilanţul activităţii pe 2011.

Ca o concluzie generală, diversele forme de sprijin în agricultură continuă şi pentru anul 2012. Se recuperează şi sumele necuvenite în anii anteriori.

Potrivit directorului executiv al Centrului Judeţean APIA Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu, în 2011, au fost depuse peste 35.000 de cereri de sprijin, pentru o suprafaţă de circa 200.000 de hectare.

,,Numărul de cereri depuse pe diverse campanii de sprijin a crescut de la un la altul. Dacă în campania 2007 au fost depuse circa 33.000 de cereri pentru aproximativ 195.000 de hectare, în anii următori a crescut numărul de cereri, cu excepţia lui 2008 şi 2009 când s-au înregistrat uşoare scăderi”, a declarat Emil Scurtu.

Cele mai multe cereri au fost depuse la Centrul Local Năsăud (10.010 cereri), Centrul Local Coldău- Beclean (7.879 de cereri) şi Centrul Local Bistriţa (6.277 de cereri).

,,În 2011, peste 5.000 de exploataţii şi peste 36.000 de parcele au fost verificate prin teledetecţie”, a subliniat şeful APIA B-N.
Reamintim că APIA a lansat, la data de 1 martie 2012, campania de primire a cererilor de plată pentru schemele / măsurile de sprijin pe suprafaţă pentru anul în curs.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la centrele APIA, în intervalul 1 martie - 15 mai 2012, o singură cerere de plată.

Pentru cererile care vor fi procesate după data de 15 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.

În acest sens, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, Centrul Judeţean Bistriţa Năsăud, a derulat în perioada 1 februarie – 29 februarie, o Campanie de informare a fermierilor din judeţul nostru, având sloganul: ,,Lucrezi pământul, depui cerere, primeşti fonduri europene şi naţionale! APIA te aşteaptă”.

,,Echipe de specialişti ai APIA Centrul Judeţean Bistriţa Năsăud s-au deplasat la fiecare primărie din judeţ, în acţiuni de tip caravană, pentru întâlnirea cu fermierii şi s-au bucurat de un real interes din partea acestora precum şi de numărul destul de mare a participanţilor la aceste sesiuni de informare.

În cadrul sesiunilor de instruire s-a acordat o atenţie deosebită procedurii de completare electronică a declaraţiei de suprafaţă şi identificare, respectiv schiţarea online a parcelelor agricole.

De aceste instruiri au beneficiat atât fermierii prezenţi la sesiunile de informare cât şi administraţia agricolă din primării, respectiv personalul din bibliotecile judeţene şi comunale cuprinse în programul Biblionet”, ne-a mai spus Emil Scurtu.

Pentru o şi mai bună comunicare cu fermierii, începând cu 1 martie este accesibil un forum pe site-ul APIA, gratuit, unde funcţionarii agenţiei vor răspunde întrebărilor fermierilor.

De asemenea, a fost introdusă o linie telefonică – 0263/218032, special pentru această campanie de depunere a cererilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5