2014 aduce noutăţi în sistemul de sănătate. Iată care sunt cele mai importante modificări

Anul 2014 este un an al schimbărilor în sistemul sanitar. Noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasiguraţi şi unul pentru asiguraţi, vor intra în vigoare din martie, alături de o listă actualizată de medicamente compensate.

Din luna martie a acestui an, noul pachet de bază pentru cei asiguraţi prevede o singură consultaţie preventivă la trei ani, făcută de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice (care nu prezintă simptome clinice) între 18 şi 39 de ani şi cel mult două consultaţii în trei luni în cazul pacienţilor care au o problemă nouă de sănătate.

După vârsta de 40 de ani analizele şi consultaţiile vor fi disponibile gratuit în fiecare an. În cazul copiilor, în pachetul de bază se introduc serviciile medicale dentare. Astfel, copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani vor beneficia o dată la doi ani inclusiv de tratarea unei carii, în timp ce persoanele trecute de vârsta de 65 de ani, care au un venit sub 740 de lei, vor beneficia de o proteză o dată la 5 ani.

Şi adulţii vor fi evaluaţi periodic pentru glicemie, colesterol şi tensiune arterială. Femeile vor face analize pentru depistarea cancerului de col uterin, de sân şi colorectal. În cazul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani va fi introdusă colonoscopia obligatorie o dată la 5 ani.

Printre reglementările pachetului de bază se numără şi limitarea internărilor în spitalele publice. Potrivit datelor oficiale peste 40% dintre cazurile internate în spital ar putea fi tratate în ambulatoriul de specialitate.

Odată cu pachetul de bază, va fi introdusă şi lista de aşteptare în spitale şi policlinici. Concret, se vor stabili priorităţi prin care se va determina intervalul de timp în care pacientul trebuie să ajungă la medic. La capitolul servicii în asistenţă medicală ambulatorie, pachetul minimal include: servicii medicale pentru cazurile medicale acute, supraveghere şi depistare de boli.

În privinţa serviciilor în spitale, pacientului care nu poate dovedi calitatea de asigurat i se vor acorda servicii pentru cazurile medicale de urgenţă.
La solicitarea pacientului, se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitaliceşti de către acesta, se mai arată în proiectul pachetului minimal.

Tot din 2014, vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inimă, diabet, boli reumatismale şi chiar pentru maladiile rare.

Pacienţii vor beneficia de medicamente compensate noi, cuprinse într-o listă care ar putea intra în vigoare odată cu pachetul serviciilor de bază.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5