22 de ţări, în Gala IGF, din Italia, prezidată de dr. Dorel Cosma. Premiul Gold Stars ( Oscar) pentru pr. Nicolae Feier, în prezenţa primarului Ioan Turc

Uniunea Mondială de Folclor (IGF) şi Federaţia Naţională de Folclor, FITP, alături de alte trei organizaţii, dintre care IOV, au derulat o serie de acţiuni ce au avut în centru promovarea spiritualităţii tradiţionale. În acest sens, s-a derulat un Congres la Primăria Noci, lucrările fiind coordonate de preşedintele Comisiei Ştiinţifice din cadrul Federaţiei italiene, vicepreşedinte şi secretarul general FITP, Franco Megna.
În cadrul simpozionului, preşedintele IGF, dr. Dorel Cosma, a vorbit despre etapele actuale prin care se poate promova identitatea tradiţională. Au fost prezente, pe lângă Italia, 21 de delegaţii din tot atâtea ţări.
Cu acest prilej, IGF a anunţat că, începând din acest an, manifestările derulate în cadrul IGF Folk Caravane (la care Bistriţa a participat de atâtea ori, fiind şi gazdă) să se deruleze sub denumirea IGF Folk Caravane Antonio Vinas, în amintirea celui care a fost vicepreşedintele IGF şi preşedintele Federaţiei din Spania. La eveniment a fost prezentă şi mama lui, împreună cu care s-a stabilit realizarea mai multor evenimente care să-i cinstească numele.
Colaborarea cu IOV se va face prin cooptarea preşedintelui IOV ca vicepreşedinte IGF, iar preşedintele IGF, Dorel Cosma, devine, la rândul lui, preşedinte IOV.
Menţionăm că preşedintele IOV este emirul Ali Abdullah Khalifa, din Dubai, care este şi poet, urmând ca în perioada următoare să se stabilească o serie de legături, iar o delegaţie a IGF să fie prezentă la evenimente în Dubai.
Momentul mult aşteptat a fost acordarea premiilor IGF Gold Stars, ex-Oscar, în sala Teatrului Alberobello.
Filarmonica Puglia a realizat momente deosebite care au însoţit acordarea celor patru premii din acest an. Premiile Gold Stars , ex Oscar, au fost obţinute de părintele Nicolae Feier – Bistriţa-România, dr. Aldo Patruno – Italia, prof. Ygal Triti – Israel şi dirijorul Orchestrei Radio din Sofia – Dimiter Hristov. Pentru fiecare în parte, Laudatio a fost însoţit de câte un film care a prezentat activitatea, creându-se momente deosebite pe scena din Italia, dar şi în sală spectatorii ridicându-se în picioare la intonarea imnurilor fiecărei ţări premiate.
Părintele profesor Nicolae Feier a fost premiat pentru valoarea lucrărilor deosebite şi a calităţilor de cercetător, istoric, conferenţiind în faţa sălii despre raporturile dintre ortodoxie şi catolicism şi legăturile care ne apropie. De asemenea, a stabilit legături cu Italia, Franţa şi Israel, delegaţiile de aici invitându-l să conferenţieze în ţările lor.
Emoţionant a fost momentul în care a fost vernisată expoziţia de artă plastică de către o doamnă profesoară universitară din Liov, Ucraina, cu tendinţe directe la situaţia critică din Ucraina, de altfel lucrările fiind achiziţionate de către participanţi. Maria Alebicilov, preşedinta Federaţiei din Ucraina, a avut un discurs emoţionant despre situaţia din ţara ei, declarând că aşteaptă pacea pentru ca oamenii să se poată bucura împreună prin cântec.
România a fost prezentă cu o expoziţie de fotografie, cu artă populară, realizată de Lucian Stroe, din Olt, care, în perioada următoare urmează să fie activă prin prezenţa efectivă a costumelor într-o serie de ţări.
În şedinţa Biroului Executiv IGF, preşedintele Dorel Cosma, împreună cu vicepreşedinţii, au stabilit marile evenimente ale anului, în perioada următoare urmând a fi actualizată lista membrilor, unele federaţii fiind afectate de pandemie, iar altele dorind să intre în federaţie.
În perioada următoare vor fi întâlniri şi în Franţa, Spania Cipru şi România, urmând ca şedinţa Biroului IGF să aibă loc în septembrie în Israel, iar în octombrie, preşedintele Dorel Cosma, împreună cu vicepreşedinţii, se vor afla în vizite de lucru în Uzbekistan şi Bosnia-Herţegovina pentru a vedea la faţa locului tradiţiile de aici, în urma cererii celor două state de a fi membre ale IGF.
Dacă lucrurile merg bine, anul viitor premierea IGF Gold Stars va avea loc în Uzbekistan.
La nivel de ţară, vor avea loc întâlniri ale membrilor Biroului IGF la Satu Mare, dar şi în alte oraşe. De asemenea, în prim plan este inaugurarea Centrului Cultural Mondial, după modelul colegilor din Franţa. Dorel Cosma, preşedintele IGF, a fost mandatat de către preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, pentru stabilirea primelor discuţii în vederea unor întâlniri între autorităţile din judeţul nostru şi Regiunea Puglia pe linia înfrăţirii. De asemenea, primarul Ioan Turc a fost prezent la momentul acordării premiului părintelui Nicolae Feier şi, de asemenea, a efectuat o vizită în localitatea San Giovanni Rotondo, dorindu-se stabilirea unor relaţii de înfrăţire cu Bistriţa.
Pentru modul în care s-au derulat evenimentele, preşedintele Dorel Cosma felicită întreaga echipă FITP Italia, coordonată de preşedintele Benito Ripoli, dar şi de senatorul Luigi Pompilio, prezent permanent la manifestări, care l-a şi însoţit pe primarul nostru în vizitele oficiale.
Felicitări pentru premiul obţinut părintelui Nicolae Feier, pentru momentele deosebite în care cultura a fost un bun ambasador al popoarelor preşedintelui IGF – Dorel Cosma, dar şi primarului Ioan Turc pentru stabilirea unor legături pe parte administrativă care se vor concretiza în perioada următoare.

Comentarii

17/05/22 20:04
Rodica Fercana

Prin acești oameni minunați s-au realizat și se realizează punți spirituale între Bistrița- Romania și alte țări. Stimă și respect! Felicitări părintelui prof. Nicu Feier!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5