La Sinagogă,

2.500 de zadii fură privirea prin autenticitatea lor

La aniversarea a 16 ani de activitate a Societăţii de Concerte Bistriţa, la Sinagogă a fost vernisată expoziţia “Zadia”. Frumoasele elemente ale portului popular fac parte din colecţia Florin Coşoiu, un împătimit colecţionar, care ne-a invitat anul trecut la vernisarea unei expoziţii de icoane care îi aparţin. 1.250 de perechi, în total 2.500 de zadii, fură privirea prin frumuseţea şi autenticitatea lor.
Pentru cei care nu cunosc portul străbun trebuie să spunem că „zadiile”, sunt un fel de şorţuri care se poartă în faţă şi în spate, peste poale. Zadiile se prind la mijloc cu brâie din lână colorată. Frumuseţea culorilor, dar şi a elementelor ornamentale, conferă zadiilor un aspect cromatic de bază al întregului costum. Cea mai frecventă îmbinare cromatică este aceea de roşu cu negru, dar şi albastru şi chiar verde.
Fiecare pereche de zadii aduce cu ele povestea unei femei ce şi-a pus dragostea şi dorul în elementele de pe pânză. Truda mâinilor harnice, ce în nopţile de iarnă au ţesut precum în basme pentru a desăvârşi creaţia. Dr. Gavril Ţărmure, preşedintele Societăţii de Concerte, merită felicitări pentru faptul că a pus în valoare aceste elemente de patrimoniu. Vernisajul a avut lo9c în prezenţa dr. Alexandru Uiuiu, director Direcţia Judeţeană pentru Patrimoniu Cultural Naţional, un avizat cercetător al tradiţiilor, şi a dr. Vasile Duda, cunoscut istoric. Expoziţia a fost vizitată şi de elevii prezenţi la olimpiada de matematică la Bistriţa, apropiindu-se astfel mai mult de identitatea acestor meleaguri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5