5 iunie, Ziua Mondiala a Mediului

Ziua Mondiala a Mediului Inconjurator ( World Envirronment Day) se aniverseaza pe data de 5 iunie in mai bine de 100 de tari incepind din anul 1972 cind la Stockholm, la Conferinta pentru Sanatate Umana (Conference on the Human Environment), organizata sub egida Natiunilor Unite, Adunarea Generala a Natiunilor Unite (United Nations General Assembly) a stabilit ca ar trebui incurajate actiunile pentru protejarea mediului inconjurator. In fiecare an este aleasa o zona pentru a da tonul acestei sarbatori mondiale. Zona aleasa anul acesta este America Latina cu concentrare pe Mexic iar sloganul de atentionare: "Planeta are nevoie de noi pentru a combate schimbarile de clima".

Acest slogan reflecta nevoia urgentarii acordorilor dintre natiuni, stabilirea unui nou accord care sa abordeze stragii eficiente de protectie a mediului. Alegerea Mexicului ca tara reperezentativa pentru actiunile din acest an reflecta cresterea rolului tarilor latine in lupta dusa impotriva schimbarilor de clima. Una dintre actiunile aflate in desfasurare in aceasta tara este un proiect amplu de impadurire intr-o zona sensibila: Quintana Roo, in Provincia Yucatan. In programul actvitatilor se inscrie si desfasurarea unei conferinte intitulata “Economia verde”, conferinta organizata cu sprijinul Guvernatorului Californiei, Arnold Schwarzenegger, secretarul mexican de stat pentru mediu Juan Elvira Quesada, si Achim Steiner, directorul executiv al Natiunilor Unite pentru Programele de Mediu (UNEP). Nu lipsesc de asemenea evenimetele culturale cum ar fi o mare expozitie de fotografie si un concert simfonic “visual”.

Nu am sa insist pe alte detalii. Vreau doar sa ma agat de cele detaliate pentru e evidentia nevoia urgenta a unui program coerent de reimpadurire a zonelor defrisate si importanta respectarii legislatiei in domeniu din Romania. Pentru a fi intr-adevar o natiune europeana “normala” si responsabila. Prin actiune si exemplu nu vom mai fi impinsi in a ne milogi cersind respectul celorlalte natiuni europene.

Padurile sunt plaminii, planetei, nu-I asa? Oare de ce a ramas doar un slogan?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5