5 lucruri pe care le poți face dacă vrei să protejezi natura

Efectele schimbărilor climatice pot fi diminuate dacă adoptăm obiceiuri mai prietenoase cu natura. Descoperă ce poți face concret pentru a îmbunătăți situația, în timp ce te bucuri și de avantaje personale.

Alege o alimentație cu un impact scăzut asupra mediului

Industria cărții este cea mai mare cauză a defrișărilor la nivel global. În Amazon problema este cu atât mai gravă, dat fiind că pădurea tropicală menține starea întregii planete. Totodată, impactul cărnii asupra climei este aproximativ egal cu efectele negative ale fiecărei mașini, camion și avion din lume. Nu în ultimul rând, agricultura animală distruge habitate și contribuie la dispariția a mii de specii.[1]

Din fericire, fiecare dintre noi poate adopta obiceiuri alimentare mai bune pentru a contribui la soluție. Încearcă să reduci consumul de carne, în special al cărnii roșii, care are cea mai mare amprentă ecologică.

Având preponderent o alimentație bazată pe plante, te vei bucura și de o stare de sănătate mai bună și vei reuși să faci economii financiare.

Redu consumul de plastic

O altă schimbare ușor de implementat este reducerea consumului de plastic, în special al celui de unică folosință. Procesul de producția al acestui material poluează puternic atmosfera și eliberează gaze cu efect de încălzire - așa-numitele gaze cu efect de seră. 

Mai mult, plasticul poluează mediul și odată ajuns la finalul vieții sale. El nu dispare niciodată, ci se descompune în microplastice: fragmente cu lungimea mai mică de 5 mm. Acestea ajung în apa și mâncarea noastră, provocând reacții alergice și moartea celulelor din organism.[2]

Alege pe cât posibil produse ambalate în alte materiale, precum sticla și aluminiul. Acestea pot fi reciclate la nesfârșit, spre deosebire de plastic. Află mai multe despre reciclare și fă alegeri responsabile.

Redu risipa alimentară

Știai că 40% din totalul alimentelor cultivate ajung să fie risipite? Iar problema nu are doar conotații financiare. Odată ajunse la groapa de gunoi, alimentele nu mai sunt biodegradabile. Procesul necesită anumite condiții, precum lumină și aer, care nu se regăsesc la gropile de gunoi. De aceea, deșeurile alimentare se descompun eliberând metan. E vorba de un gaz cu efect de seră mai puternic decât dioxidul de carbon, care contribuie la schimbările climatice.

Pentru a reduce risipa alimentară, gândește un meniu săptămânal sau pentru câteva zile. Apoi, fă-ți o listă înainte de a merge la cumpărături și ține-te de ea. Dacă ți-au rămas prea multe porții, congelează-le sau donează-le persoanelor nevoiașe. Cât despre coji, cotoare și alte resturi, compostează-le în loc să le arunci la gunoi.

Folosește mijloace de transport mai ecologice

Avioanele și automobilele personale funcționează pe bază de combustibili fosili și poluează puternic. În ultimii ani, energia regenerabilă a devenit mai accesibilă, însă în acest moment nu deține monopolul. De aceea, ia în considerare folosirea unor mijloace de transport mai ecologice. 

Încearcă să iei trenul sau autocarul dacă distanța e relativ scurtă. De asemenea, alege să vizitezi destinații locale sau din apropiere. Iată câteva sugestii: 

  • Delta Dunării, o adevărată oază de relaxare

  • Rezervația Grădina Zmeilor, la 70 km de Cluj-Napoca

  • Munții Bucegi, pentru traseele montane

  • Veliko Tarnovo, un oraș superb din nordul Bulgariei

  • Budapesta, pentru un city break cu numeroase obiective turistice

Fă voluntariat

Nu în ultimul rând, te poți implica făcând voluntariat. Înscrie-te la acțiuni de curățenie, plantează copaci, participă la sesiuni de informare în școli sau oferă-ți abilitățile profesionale unui ONG. Dacă timpul nu îți permite, ia în considerare o donație către o asociație de mediu.

Tranziția către un stil de viață mai prietenos cu natura este ușoară dacă ții cont de sfaturile de mai sus. Mult succes!


 

[1] “7 Reasons Why Meat Is Bad for the Environment | Greenpeace UK.” Greenpeace UK, 3 august 2020, www.greenpeace.org.uk/news/why-meat-is-bad-for-the-environment/. Accesat la 26 iulie 2022

[2] Parker, Laura. Environment, National Geographic, 25 aprilie 2022, www.nationalgeographic.com/environment/article/microplastics-are-in-our-bodies-how-much-do-they-harm-us. Accesat la 26 iulie 2022

 

Sursă foto: https://www.freepik.com/free-photo/close-up-picture-gardener-s-hand-holding-sapling-plant_10992193.htm

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5