5 lucruri pe care orice bistrițean trebuie să le facă pentru a-și crește stima de sine
Stima de sine este greu de controlat. Cu cât crezi lucruri mai negative despre tine și ceea ce faci, cu atât o să ai mai puțină motivație să îți revii, să ai grijă de tine și să îți crești încrederea în forțele proprii. Cum faci să oprești ciclul vicios de gânduri pesimiste? Nu se va întâmpla peste noapte, este un proces, dar există câteva lucruri pe care le poți face și care te vor ajuta să revii pe drumul cel bun.
Iată ce trebuie să faci ca să îți crești stima de sine:
1. Evită comparațiile
Comparația este un obicei greșit cu care ești obișnuit încă din copilărie, când părinții îți spuneau: „Gigel cum a putut să ia nota 10, dar tu nu?”. Mai apoi, în era digitală, urmărești prieteni și cunoștințe pe rețelele sociale, unde viața lor pare perfectă.
Dar trebuie să fii conștient că totul este un miraj. Nimeni nu postează despre probleme, ci doar momentele fericite, care pot fi adevărate sau nu. Ești unic, la fel cum sunt și ceilalți oameni, și nu trebuie să te compari cu nimeni altcineva.
2. Schimbă lucrurile care te deranjează
Uneori, problemele pe care le ai cu stima de sine sunt legate de lucruri care te deranjează fix la tine, precum kilogramele în plus, stilul vestimentar sau culoarea părului. Dacă ai identificat supărarea, poți face ceva ca să scapi de aceasta.
Spre exemplu, dacă nu crezi că ai un zâmbet frumos, îți poți pune fațete dentare. Acestea reprezintă o îmbrăcăminte din porțelan care învelește orice dinte afectat și îi oferă un aspect estetic.
3. Fă mișcare
Numeroase studii susțin că există o legătură între mișcare și creșterea stimei de sine. Atunci când faci exerciții constant, îți îmbunătățești atât starea fizică, cât și cea mentală. Încearcă, astfel, să faci din asta o rutină.
Nu trebuie să fie ceva complicat la început, poți doar să mergi din ce în ce mai mult pe jos. Mai apoi, îți poți face un abonament la sală sau să participi la diverse cursuri alături de prieteni, care te vor ajuta să rămâi motivat.
4. Fă acte de binefacere
Atunci când tratezi oamenii cu bunătate, te vei simți mai bine și ei vor tinde să se comporte mai frumos cu tine. Poți face voluntariat la diverse centre unde te simți confortabil: azile de bătrâni, adăposturi de animale sau cantine pentru săraci.
Dar poți face și gesturi mici care au un impact mare, precum:
- ascultă activ o persoană care are nevoie să se plângă;
- ține ușa deschisă pentru persoana din spatele tău;
- lasă mașina de lângă să intre pe banda ta;
- încurajează-ți prietenii atunci când își pierd motivația.
5. Încearcă ceva nou
Atunci când încerci ceva nou, ieși din zona de confort și te vei simți instant mai bine. Chiar dacă nu faci nimic spectaculos, tot poți fi mândru de tine că ai încercat și nu ai stat ascuns de lume.
Poți să te apuci de un nou hobby, poate de pictură, fotografie sau orice îți stârnește interesul. Participă la cursuri de gătit alături de alți oameni, pleacă într-o călătorie de unul singur, orice contează.
Ai fost născut cu un potențial infinit, chiar dacă, de-a lungul timpului, ai ajuns să crezi că nu ești la fel de bun ca alții. Cu multă muncă și compasiune pentru tine, vei alunga gândurile distructive și îți vei crește stima de sine.
Sursă foto: Shutterstock.com
Citiţi şi:
- Fă din casa ta o oază de relaxare! TOP 7 lucruri care te vor ajuta să te simți ca în vacanță la tine acasă
- Vrei să afli cum își petrec timpul liber oamenii de succes? Iată 5 modalități
- Drogurile. Ce se întâmpla în corpul tău când consumi droguri
- Top 3 lucruri pe care NU trebuie sa le faci niciodata!
- Ce lucruri să-ți iei cu tine, atunci când mergi la o cabană cu familia?
Adaugă comentariu nou