560 milioane de euro, în bătaia GAL-urilor; “Ținutul Haiducilor”, pe fază

Din 10 martie a.c., a început sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală corespunzătoare Măsurii 19 din Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, astfel că până în 8 aprilie 2016, când termenul expiră, Grupurile de Acțiune Locală pot face demersurile de accesare a unui total de 563.516.557 euro, fonduri europene, în baza analizei nevoilor și stabilirii priorităților specifice teritoriilor acoperite prin parteneriate public-private, pentru a încuraja dezvoltarea în zonele rurale. Ghidul solicitantului pentru participarea la selecție se găsește publicat pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (www.madr.ro) și a Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (www.afir.info).
În acest context, Grupul de Acțiune Locală cu sediul la Figa a adoptat Măsura europeană, lansându-se în proiectul “Dezvoltare prin inovare și tradiție în noul parteneriat GAL Ținutul Haiducilor”, al cărui scop constă în creșterea capacității de colaborare la nivel teritorial, în scopul elaborării strategiei care să ducă la progresul zonei din partea vestică a județului Bistrița-Năsăud, cuprinzând localitățile de pe afluenții Someșului Mare, între Valea Ideciului (Runcu Salvei), Valea Gârboului (Cuzdrioara), Valea Meleșului (Chiochiș) și Valea Lechinței (Lechința). Acesta are o valoare eligibilă de 15.946,80 euro și e posibil în baza unei decizii de finanțare europeană semnată la 29 februarie 2016.
Teritoriul Leader acoperit de Asociația Parteneriat GAL “Ținutul Haiducilor” pentru care se va elabora Strategia de Dezvoltare Locală este format din 19 unități administrativ- teritoriale. Are o suprafața de 1.306,16 kilometri pătrați, o populație de 61.045 locuitori cu o densitate de 46,73 loc./kilometru pătrat. Cele 19 unități administrativ-teritoriale sunt orașul Beclean și comunele: Braniștea, Căianu Mic, Ciceu-Giurgești, Ciceu-Mihăiești, Chiuza, Cuzdrioara, Negrilești, Petru-Rareș, Runcu Salvei, Spermezeu, Tîrlișua, Uriu, Zagra, Matei, Nușeni, Lechința, Șieu-Odorhei, Chiochiș; acestea formează un teritoriu omogen. Din cele 19, cinci nu au fost incluse în GAL-uri finanțate prin LEADER-PNDR 2007-2013, respectiv comunele: Chiochiș, Nușeni, Lechința, Matei, Șieu-Odorhei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]