90, 60, 37 şi câteva “necunoscute” ale unei vieţi de preot

Rotunde sau tinzând înspre asta, câteva cifre cuantificate în ani şi-au găsit, marţi după-amiaza, echivalentul aniversar, marcat în cadru festiv, specific: 90, o viaţă de om; 60 puşi în slujba lui Dumnezeu; 37 oficiaţi în parohia ortodoxă de pe strada Someşului; 100 plus, totalul serbărilor ce au să se atingă. “Necunoscutele”, dacă e să le socotim, sunt, în fapt, câteva numere, provenite de la copiii botezaţi, tinerii cununaţi, creştini duşi la locul de veci.
Sec, matematic, astfel se exprimă ecuaţia unei exisenţe. Dincolo de ea, trecătorii prin biografia lui, a părintelui Ioan Giurgiuca, ştiu că fiecare parte a acesteia a fost, de fapt,o stare, o emoţie, o trăire desăvâşită, un moment special, pentru totdeauna.
Cum cuvintele nu le-au putut surpinde pe toate, au făcut-o cu succesul pe care simbolistica o conferă de fiecare dată în astfel de situaţii cei 90 de trandafiri albi, dăruiţi cu recunoştinţă, cu dragoste, apreciere. Au completat-o diplomele de aleasă cinstire oferite, pe de o parte, de Înalt Preasfinţitul Mitropolit Andrei , iar pe de altă parte, de primarul Nicolae Moldovan. Evident, cadrul spiritual al întregii aniversări, cu astfel de oaspeţi, cu scurte slujbe ţinute în faţa credincioşilor şi prezenţe preoţeşti importante, între care protopopul Doru Zinveliu, a însemnat totul. Cu evlavie, sfială, mulţumitori întru toate, şi acum, în mod special, pentru darurile revărsate asupra părintelui Ioan Giurgiuca, astfel i-a îndrumat ÎPS mitropolitul Andrei pe participant să fie, înălţând totodată rugi pentru sănătatea, pacea şi sporul în toate cele ce le face sărbătoritul: “căci pe preotul care se străduieşte mai ales cu cuvântul şi învăţătura se cuvine să-l învrednicim cu îndoită cinste”; iar îndemnurile, urările făcute după modelul biblic, al sfinţilor apostoli, au continuat: “să mergi bine cu sănătatea precum bine mergi cu sufletul” (spiritul).
Vizibil emoţionat, părintele copleşit de cinstea şi apreciarea aşa manifestate şi-a declarant dorinţa de a rămâne credincios până la capătul zilelor parohiei pastorite de 37 de ani. Afară, lumea a sărbătorit cu câte un păhărel de vin şi cozonac.

USR-PLUS

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]