După 135 de ani,

Academicianul Constantin C. Moisil s-a întors acasă

Muzeul Grăniceresc Năsăudean, o vatră de memorie, prin care ne etalăm veşnicia, a aniversat, zilele trecute (15 decembrie 2011), 80 de ani de la naştere, în prezenţa unui numeros public, cărturari şi elevi din Năsăud, Cluj, Bistriţa.

Grupurile de colindători de la şcolile năsăudene au dat manifestării un cadru tradiţional.

În curtea casei ţărăneşti din incinta muzeului s-a sfinţit troiţa strămutată aici de la Casa lui Liviu Rebreanu din Prislop, ce dă o nouă dimensiune tradiţiilor culturale ale urbei. Slujba de sfinţire a fost oficiată de preoţii Georgică Cira, de la biserica Spitalului Orăşenesc şi Crin Theodorescu, de la biserica din cartierul Luşca.

Muzeul Grăniceresc s-a constituit ca o unitate profundă de civilizaţie tradiţională, nu doar ca un reper de spiritualitate românească, ci şi ca un model profesional de rigoare şi pasiune din partea triumviratului cultural – Marţian – Moisil – Şotropa, care au zidit temelia acestui locaş de cultură.

În acest cadru s-a inaugurat expoziţia de istorie ce are în prim plan pe academicianul Constantin C. Moisil, care a lăsat posterităţii o vastă operă ştiinţifică în deplină actualitate.

Despre activitatea academicianului năsăudean la 135 ani de la naştere a vorbit la superlativ istoricul Cristian Găzdac, de la Academia Română, filiala Cluj, pentru care invitaţia în oraşul său natal este o adevărată sărbătoare, ca dovadă s-a grăbit să vină de peste graniţe spre a fi alături de năsăudeni la acest eveniment cu caracter istoric.

Ziua de naştere a Muzeului Grăniceresc ne reaminteşte că pe plaiurile lui Coşbuc şi Rebreanu ard luminile nepieritoare ale cuvântului scris păstrat pentru eternitate în spaţiile muzeului, care în ultimii ani, prin strădania directorului, dr. Lucian Vaida, a devenit o instituţie de referinţă a oraşului şi judeţului, cu o bogată şi modernă activitate, un exemplu demn de urmat, un analist al stărilor sufleteşti cu înalt nivel de competenţă. Convins că a pregăti viitorul, nu este altceva decât a întări temelia prezentului.

Directorul instituţiei culturale are propuneri constructive şi are darul de a atrage oamenii, de a suda colectivul muzeului, făcând un tot unitar, bucurându-se de multe împliniri în desăvârşirea activităţii de propăşire a vieţii culturale şi spirituale. Iată oameni cu competenţă profesională, cu o gândire prospectivă ce sesizează sensul tuturor evenimentelor.

Ne bucurăm că la Năsăud avem conştiinţa valorilor noastre.

Lucreţia Mititean

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5