Accesul pacienţilor la serviciile de asistenţă medicală transfrontalieră va fi îmbunătăţit

La începutul săptămânii, în Comisia pentru Piaţa Internă şi Protecţia Consumatorului a Parlamentului European, s-a votat raportul asupra propunerii legislative privind aplicarea drepturilor pacienţilor în cadrul asistenţei medicale transfrontaliere. Scopul demersului este de a pune bazele unui instrument legal eficient, care să asigure claritatea juridică referitor la asistenţa medicală transfrontalieră.

Printre cele mai importante elemente din propunerea de directivă votată în Comisia IMCO se numără: pacientul să plătească în avans doar acele costuri pe care fi trebuit să le suporte financiar, dacă asistenţa în cauză i-ar fi fost asigurată de sistemul naţional de asistenţă socială, în ţara sa de afiliere; introducerea unui Mediator European care se va ocupa de plângerile pacienţilor referitor la autorizarea prealabilă şi calitatea tratamentului; accesul la servicii medicale transfrontaliere fără o autorizare prealabilă în cazul urgenţelor medicale, a bolilor rare şi în cazul în care pacientul se află pe lista de aşteptare în ţara sa de afiliere.

„Prin votul dat, vocea pacienţilor europeni se face auzită, iar drepturile acestora la asistenţă medicală transfrontalieră sunt îmbunătăţite. Mă bucură rezultatul votului, mai ales pentru că s-a recunoscut importanţa egalităţii accesului la asistenţă medicală transfrontalieră pentru persoanele cu venituri mici. Acesta este cazul majorităţii pacienţilor români, care în momentul de faţă nu au posibilitatea unui tratament în străinătate” a declarat în urma votului, europarlamentarul PNL Magor Csibi.

Votul raportului în plenul Parlamentului European va urma în şedinţa plenară din luna aprilie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5