Astăzi, la Consiliul Local

Acord de principiu pentru instalaţie de tratare a deşeurilor din depozitul Zăvoaie

Printr-un proiect de hotărâre ce figurează pe ordinea de zi a Consiliului Local în şedinţa extraordinară de astăzi, 14 iulie, primarul Ovidiu Creţu solicită acordul de principiu în vederea asocierii în participaţiune a Consiliului Local cu firma spaniolă SC AGO Instalaciones SRL pentru construirea, instalarea şi punerea în funcţiune a unei instalaţii de tratare a reziduurilor existente şi viitoare în depozitul de deşeuri menajere din municipiu – str. Zăvoaie. Chestiunea deşeurilor menajere este una destul de gravă, întrucât cu 17 iulie, conform dispoziţiei guvernamentale, se închide rampa SC Codrişor. „Noi am aflat foarte târziu, din presă”…, spune primarul. În acest context a avut primele discuţii cu Agenţia pentru Protecţie a Mediului şi s-a convenit să se facă un loc de stocaj pentru un interval de 11 luni… Este limpede că o măsură ca aceasta la care se recurge, cum se vede în regim de urgenţă, vine în urma tergiversării la nesfârşit a soluţionării locaţiei şi trecerii la fapte în problema depozitului de deşeuri, atât pentru municipiu, cât şi pentru celelalte localităţi din judeţ. Despre depozitul de la Tărpiu se vorbeşte, undeva, la orizontul anului 2013!

Primarul Ovidiu Creţu spune, între altele, că „Eu transmit mesaje către populaţia municipiului Bistriţa”, celelalte localităţi vor proceda cum cred de cuviinţă. În context, mai precizează că fabrica ce se preconizează pentru prelucrare, în locaţia Zăvoaie, poate prelucra circa 140.000 tone/an. De reţinut că partenerul spaniol se angajează să pună în funcţiune instalaţia în termen de 8 luni de la semnarea contractului. De asemenea, a mai precizat primarul, fabrica aceasta după ce-şi va face rolul va putea fi mutată de aici la Tărpiu. Studiul de oportunitate pe care urmează să-l facem, în cazul aprobării, va arăta că municipiul va beneficia în urma prelucrării deşeurilor, că urmează să primim bani din „energia verde” ce se va produce. „Deşeurile – conchide primarul – dintr-o „problemă” devin o „resursă”.

Propunere:

Pentru reabilitarea termică, Primăria preia din suma cuvenită cetăţenilor 12%

În ceea ce priveşte programul de reabilitare termică pe anul 2009, Consiliul Local are pe ordinea de zi modificarea Hotărârii nr. 122/28.05.2009. Primarul a informat că propune o reducere şi mai mare a contribuţiei cetăţenilor pentru lucrările de reabilitare termică a locuinţelor. Concret, Primăria va prelua în procent de 12% din costuri ce revin cetăţenilor şi nu 5%. Aceasta necesită alocarea suplimentară a încă 250.000 lei. În total, contribuţia de la bugetul local va fi de circa 1.800.000 lei.

Zilele municipiului – 17-19 iulie

Bistriţenii sunt invitaţi la HEIDENFELD (noua denumire a Oborului)

Primarul Ovidiu Creţu i-a invitat pe reprezentanţii presei la „Heidenfeld”, cum a denumit edilul şef noua locaţie a sărbătorii oraşului, nimic altceva decât Oborul din localitatea componentă Viişoara. Un spaţiu splendid, în care amatorii de bere, mici, sucuri şi alte preparate specifice, articole artizanale, se vor simţi în largul lor.

Jurnaliştilor li s-a prezentat un adevărat şantier aici la Heindenfeld (Câmpul Păgânilor), un furnicar de oameni şi utilaje, care dau zor să se înscrie în graficul de lucrări. Se amenajează o scenă nouă pentru spectacole, turnată în beton, (12/10 metri) în rotonda fostului Obor sunt plantaţi 4 stâlpi pentru iluminatul nocturn; se amenajează cişmele; sunt instalate şase tablouri electrice pentru branşamente necesare tonetelor pentru alimentaţie publică. Un tur de forţă cu care municipalii vor să iasă în faţa locuitorilor Bistriţei. Mai sunt enumerate WC-urile ecologice, în număr de 50. Spaţiul comercial va fi pus la dispoziţie la tariful de 10 lei/mp/zi.

Nu poţi să nu-ţi opreşti ochii, în zare, pe Dealul Steininger-ului… Din păcate năpădit de tot felul de vegetaţie şi niciun butac de viţă-de-vie din renumitul soi „Steininger”. Primarul simte o oarecare stânjeneală, vizavi de peisajul acesta, dar spune – întrucât a făcut o promisiune de reînfiinţare a plantaţiei – că… nu va pleca din Primărie până nu va oferi şi posibilitatea de a se consuma, poate chiar aici la Heindenfeld, din vinul ce odinioară făcea faima Viişoarei.

Cinci linii de transport la Heindenfeld

Cei care vor dori să viziteze expoziţiile şi să se bucure de petrecerea Zilelor Bistriţei în locaţia aceasta au la dispoziţie „linia verde” (gratuită) de transport cu microbuze (orele 10-20); linia 2 cu microbuze contra cost, din 20 în 20 de minute, până la ora 24.00; trenul, contra cost; deplasări cu trăsura, de la Direcţia Silvică, şi acestea contra cost.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5