Activități culturale de elită dedicate Marii Uniri

Mircea Ioan CASIMCEA

De curând am participat în modactiv, împreună cu scriitorul Aurel Podaru, la două activități cultural-artistice desfășurate în municipiul Câmpia Turzii, prilejuite de aniversarea a două instituții școlare remarcabile din localitate și din județul Cluj: Liceul Teoretic „Pavel Dan”(65 de ani de la înființare) și Colegiul Tehnic „Victor Ungureanu” (95 de ani de existență). În ordine cronologică evidențiez aceste momente încărcate cu prețuire și recunoștință, pentru îndelungata existențăa acestor școli, dar și fiindcă celebrarea lor se petrece în anul marcăriiCentenarului Marii Uniri.
Bogata paletă de activități a liceului teoretic s-a derulat în perioada 12-14 noiembrie 2018, debutul s-a concretizat cu simpozionul „Pavel Dan-promotor al culturiilocale”, organizat în colaborare cu Asociația Culturală „Pavel Dan”.Judicios pregătit de catedra de limba și literatura română, simpozionul a fost proiectat pe patru secțiuni:„ Pavel Dan între ficțiune și realitate”, „Eseuri și comunicări științifice”, „Interviuri și documentare”, „Pavel Dan- atelier de creație”. Alocuțiunea de deschidere a fost rostită de prof. Daniela Cristina Popa, directoarea liceului, iar sciitorul Aurel Podaru, președintele Asociației Culturale „Pavel Dan”, a rostit un cuvânt de răspuns. Prima secțiune a cuprins o prezentare succintă a Jurnalului și Corespondenței lui Pavel Dan, semnată de eleva Alexandra Popescu, urmată de lecturi expresive din aceste două creații paveldaniste, cu participarea elevilor Ricardo Chețan, Oana Melincu, Denisa Birișan, Ruben Uțiu, Laurențiu Dobra, Daria Filip, Răzvan Laslo, Isabela Florea.
Bună parte din timpul alocat simpozionului a fost acoperit de prezentarea eseurilor și comunicărilor susținute de următorii elevi: Teodora Cazacu( „Tema satului în nuvelistica lui Pavel Dan”), Laura Maria Oroian(„Identități și destine în lumina tradiției”), Denisa Timariu(„Ipostaze ale morții în nuvelistica lui Pavel Dan”), Teodora Delimoț(„Tablouri istorice în opera lui Pavel Dan”), Tudor Țicudean(„Istoria între adevăr și ficțiune în nuvela Iobagii-1784” și în povestirea„ Îl duc pe popa”), Simona Aron, Bogdan Crișan, Alexia Chirilă, Marcus Chiș, Alin Vălean(„Clujul în viziunea lui Pavel Dan”). Trebuie să precizez că înainte cu câteva zile un juriu exigent a hotărât eleva câștigătoare a premiului „Pavel Dan”,care constă într-o diplomă și o anumită sumă de lei, acordat anual de Asociația Culturală „Pavel Dan”. De această dată premianta este Laura Maria Oroian, pentru extinsa și relevanta tematică a comunicării.
Penultima secțiune a suscitat un interes mărit, cu scriitorii intervievați, anume Sergiu Pavel Dan- fiul autorului celebrat- și Ion Buzași, semnatarii întrebărilor fiind elevii Darius Alexandru Moldovan și David Bățagă, având următorii colaboratori: Vlad Ștefan Mureșan, Alexandru Vlad, Darius Andrei Moldovan. Scriitorii Aurel Podaru și M.I.Casimcea au fost intervievați de elevii Mihai Podar, respectiv, Dragoș Laslo și Ricardo Chețan. Acești doi scriitori, fiind prezenți, au dat răspunsuri orale.
În cadrul ultimei secțiuni au fost proiectate benzi desenate, chiar desene inspirate din câteva proze ale lui Pavel Dan, semnate de următorii elevi: Teodora Pop, David Petran, Marco Matei, Darius Saroși, Briana Bothază, Denisa Deac, Ilinca Ioana Belmega, Cristiana Francesca Neamț, Mădălina Larisa Mândruți, Melis Rebeca Oltean. Pe scena din sala mare a Palatului Culturii a fost prezentată dramatizarea povestirii „Intelectualii”, de către elevii: Denis Cepoi, Cornelia Pop, Miruna Seleștean, Roxana Ghejan, Flavia Pahonțu, Laurențiu Dobra, George Pop. Dramatizarea și regia: prof. dr. Vasile Feurdean.
Elogiez mai întâi implicarea benefică a profesorilor de limba și literatura română, aportul Dianei Feurdean, responsabila catedrei, cât și contribuția celorlalți componenți ai catedrei: dr. Vasile Feurdean, Raluca Petran, Ileana Bratu, Cosmin Tomi. Contribuții pe măsură au adus, de asemenea, profesoarele Daniela Cristina Popa, directoarea liceului, și Dorina Nicoară, directoarea adjunctă,precum și bibliotecara Cristina Marțiș, care au asigurat nivelul ridicat al momentului cultural prilejuit de aniversarea Liceului „Pavel Dan”, implicit prin organizarea unei valoroase expoziții de cărți și documente.
Celălalt moment cultural remarcabil de la Câmpia Turzii s-a derulat joi, 15 noiembrie 2018, în contextul zilelor dedicate aniversării Colegiului Tehnic „Victor Ungureanu”, căruia îi mai este necesar un lustru până la împlinirea unui centenar de existență. De fapt la data menționată a avut loc desfășurarea simpozionului denumit„Scriitori locali-trecut, prezent,viitor”. Pentru zona „trecut”au fost omagiați scriitorii Teodor Murășanu și Pavel Dan, cu prezentări semnate de elevii Anemona Ianc, Levi Șuteu și Iosif Podariu. Pentru zona „viitor” li s-a acordat credit elevei Andreea Rațiu și studentelor Oana Bodea și Lorena Coloș, foste eleve ale Colegiului. Fiecare dintre acestea a citit câte o poezie din creația proprie. Sciitorii Aurel Podaru și M.I.Casimcea au devenit reprezentanți ai zonei „prezent”. În deschiderea simpozionului profesoara Diana Spălnăcan, responsabila catedrei de limba și literatura română, a anunțat contextul și scopul întâlnirii din amfiteatrul mic al Colegiului, iar prof.dr.Maria Rodeani-a prezentat succint pe invitați, oferindu-le astfel prilejul să răspundă unor întrebări care au vizat mai întâi activitatea lor creatoare, cât și părerea lor despre sintagma cultură generală și despre noțiunea informare, dar și despre rolul lecturii în formarea personalității. Au mai fost prezente profesoarele Paula Ioana Bozdog, directoarea Colegiului, și Monica Cherecheș, directore adjunctă, care, prin intervenții bine documentate, s-au referit la multiple mijloace de educare a tinerei generații.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5