Administraţia din Beclean a luat examenul, acum e rândul şcolii

Cei mai norocoşi elevi din istoria instituţiei au început luni şcoala în campusul nou de la Colegiul Naţional “Petru Rareş” Beclean, după ce în vacanţa de vară tocmai se închheiase mega-proeictul de 27.802.825,53 lei (din care 24.453.115,90 lei reprezintă finanțare nerambursabilă) care a modernizat complet şcoala din fonduri europene. Aproximativ 1500 de persoane, dascăli şi elevi din Beclean şi din comunele învecinate, au participat, alături de părinţi, la festivitatea de deschidere a anului şcolar, într-un eveniment care i-a avut în prim-plan pe: primarul Nicolae Moldovan, senatorul Ioan Deneş, protopopul Dorul Zinveliu, directorii Cristian Nicula şi Vlaicu Săplăcan, Cetăţenii de onoare Costel Miron şi Modovan Andrei, Gheorghe Vlad (secretarul Primăriei Beclean la momentul parafării actelor ce au făcut posibilă investiţia).
Au fost necesare patru semnături decisive pentru ca tot campusul aflat în intenţie atunci să devină realitate acum, a punctat primarul Nicolae Moldovan câte ceva din procesul de derulare a demersurilor din urmă cu doar câţiva ani. “Mi-am spus că merită să intru şi să risc”, a povestit edilul momentul asumării răspunderii în momentul de cumpănă al acceptării unui proiect despre care mulţi au spus că va împovăra peste măsură bugetele. Pericolul real, cel cu care s-au confruntat în practică multe şcoli din ţară, consta în blocaje provenite din eventuale sincope de derulare (falimentul constructorului). Nu a fost şi cazul Becleanului, care a avut şansa să-şi vadă şcoala transformată în campus, la împlinirea a 60 de ani de învăţământ liceal local. “Vă mulţumec în numele istoriei oraşului Beclean că aţi crezut în acest obiectiv! Mă bucur că azi putem face un test al încrederii unii în alţii, convinşi că numai aşa putem construi ceva durabil! Mă bucur că am ales în 2000, când erm profesor aici, să mă implic în dezvoltarea acestei localităţi”, a exclamat primarul cu satisfacţia de nedescris a omului de administraţie îngrijorat până mai ieri că acoperişul stătea să cadă la o adiere mai serioasă de vânt, dar şi cu încântarea fostului cadru didactic, actual părinte, că instituţia a devenit ceea ce alţii nici nu visau vreodată. Mulţumind factorilor superiori de decizie de la Guvern, dar şi divinităţii, pentru obiectivul atins, Nicolae Moldovan a concluzionat că e nevoie ca şi celelalte şcoli din oraş să ajungă la acest nivel de condiţii superioare oferite beneficiarilor procesului de educaţie, pentru a nu crea diferenţe sociale în comunitate, la fel cum principiul e aplicabil şi în privinţa bisericilor, a şcolilor sau a altor obiective locale; pentru toate acestea e nevoie,însă, de timp…

Senatorul Ioan Deneş: “Ţineţi aproape!”
Cuvinte încălcate de nostalgie a avut senatorul Ioan Deneş, pentru care se împlinesc exact 30 de ani de când a plecat, cu ghiozdanul, dar niciodată cu sufletul, din acest liceu: “Mai că mi-aş dori să mă fac iar mic la vârstă şi să ajung iar în această şcoală minunată”, a spus-o cu gândul la anii care te marchează pe viaţă suficient cât să le povesteşti copiilor, în amintirea profesorilor care au dovedit sacrificiu şi perseverenţă şi, mai actual, cu bucuria fostului elev care are acum o soră cadru didactic aici şi a găsit atmosfera şi condiţiile optime studiului şi performanţei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5