Administraţiile de pe Valea Someşului

Salva – Casă de veci preferată blocului ANL

Legislativul comunei Salva, întrunit în prima şedinţă din anul acesta, a dezbătut proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi iniţiate de primarul Gheorghe Onul, cu mai mult zel şi hotărâre ca în alte întâlniri, chiar cu riscul de a-l supăra pe domnul primar. Şi aceasta din cauza unui amplasament din spatele Primăriei Salva proaspăt renovată, pe care spaţiu primarul a propus să fie ridicat un bloc ANL, lucru respins de consilierii locali care vroiau o capelă mortuară.

Degeaba primarul a susţinut că au mai multe şanse să obţină finanţare pentru blocul ANL cu 16 unităţi locative (15 cu două camere şi una tip garsonieră) destinat tinerilor în regim de închiriere, cei 8 consilieri PSD (colegi de partid ai primarului), alături de colegii lor din PRM, PNL şi PD-L au ţinut-o pe a lor „vrem capelă mortuară!”. În această situaţie, problema va fi adusă în plenul unei şedinţe viitoare pentru a se mai discuta încă o dată, spunea primarul Gheorghe Onul.

***

În altă ordine de idei, acelaşi legislativ sălăuan a votat „pentru” aderarea localităţii lor la Asociaţia Comunelor din România (ACOR), fiind a 47 localitate din judeţul nostru membră în această entitate. S-a hotărât ca la cea de-a XII-a sesiune ordinară a Adunării Generale a ACOR programată în această lună, localitatea să fie reprezentată de primarul Gheorghe Onul.

Asociaţia Comunelor din România are ca obiectiv principal îmbunătăţirea cadrului legislativ care vizează zona rurală a ţării; implementarea strategiilor şi programelor pentru dezvoltarea socială şi economică, echilibrată şi durabilă a mediului rural, spre a fi eliminate cât mai repede posibil, diferenţele de civilizaţie faţă de mediul urban. De asemenea, se urmăreşte atragerea investiţiilor prin crearea de parteneriate viabile între administraţiile publice locale cu mediul de afaceri şi societatea civilă. Asociaţia a fost înfiinţară în anul 1997, iar filiala judeţeană a ACOR BN îl are preşedinte pe Flaviu Lupşan, primarul comunei Lunca Ilvei.

Rebra

Administraţia comunei de pe Valea cu acelaşi nume, Rebra, a pregătit documentaţia aferentă pentru edificarea unei săli de sport prin Compania Naţională de Investiţii SA Bucureşti, cu fonduri alocate de Guvern în cadrul Programului Operaţional Regional. De asemenea, o preocupare a administraţiei locale este şi aceea de reabilitare a clădirii care adăposteşte învăţământul gimnazial şi profesional, ce va suferi o reabilitare capitală cu fonduri alocate de ministerul de resort.

***

În altă ordine de idei, rebrenii l-au sărbătorit pe cel mai vârstnic concetăţean al lui, Vasile Greab, care, pe 21 ianuarie a împlinit fix 100 de ani. Evenimentul, potrivit primarului Ştefan Danci, a meritat să fie marcat printr-un spectacol găzduit de Căminul Cultural, când sărbătoritul a primit o diplomă aniversară şi un premiu în bani din bugetul local. Martori ai evenimentului au fost şi artiştii d ela „Dor Românesc” şi Sergiu Vitalian Vaida, realizatorul de emisiuni TV clujean „Vine Cluju’ pe la noi” cu nănaşii săi.

Îi dorim, pe această cale, şi noi, „Răsunetul”, multă sănătate şi numai bucurii sărbătoritului.

Rebrişoara

Aşa cum aflăm de la primarul Nicolae Bodiu, şi aici se lucrează pe două proiecte foarte importante pentru cetăţenii comunei, lucrări care se ridică la aproximativ două milioane de lei, fiind vorba despre canalizarea localităţii şi finalizarea reţelei de apă potabilă, pentru care se va lua un credit.

S-a rezolvat şi problema încălzirii Şcolii Generale „Ignat Seni”, cu clasele I-IV, care a fost reabilitată capital de o firmă pe care administraţia nu a putut s-o plătească integral din lipsa de fonduri (rămânând dator cu suma de 100 milioane lei), fiind obligat să se împrumute pentru a achiziţiona o centrală termică pentru a încălzi şcoala în care învaţă elevii din clasele primare.

Telciu

Administraţia şi legislativul comunei au alocat din bugetul local suma de 20.000 lei necesară la realizarea sistemului de supraveghere video în Grupul Şcolar Telciu, unde au fost montate 16 camere video care monitorizează holurile, curtea şi intrarea în şcoală. Aici învaţă circa 800 de elevi din toate ciclurile de învăţământ preuniversitar de a căror pregătire se ocupă 80 de cadre didactice.

De asemenea, au fost alocate fonduri din bugetul local – 200.000 lei – pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a Bisericii Ortodoxe şi circa 170.000 lei necesari la modernizarea sistemului de încălzire din lăcaşul de cult al telcenilor care s-a făcut prin pardoseală cu ajutorul unei centrale moderne, dotată cu pompă geotermică.

Coşbuc

Hordoul de altădată al lui Coşbuc este pe cale să fie dotat cu reţea de apă potabilă. Potrivit primarului Niculae Anghel, a fost predat amplasamentul de lucrări firmei executante a proiectului, Serbis Bistriţa, care urmează a-l finaliza în termen de 12 luni de zile şi care este derulat prin Compania Naţională de Investiţii SA Bucureşti. Investiţia de peste un milion de euro vizează lucrări de introducere a apei potabile pe un tronson ce însumează opt kilometri de conducte, reţea alimentată cu apa izvorului de pe Valea Hordoului prin bazinele de captare care urmează a fi amplasate la podul Hordoului.

Administraţia comunei Coşbuc are în plan să se mute în noul sediu pe parcursul acestui an, investiţia fiind în valoare de 1,56 milioane lei, fonduri din bugetul local. Noul edificiu ridicat în regim de P + 1 + M va adăposti la parter sediul poliţiei, birourile de evidenţă a populaţiei, de asistenţă socială, impozite şi taxe, agricol şi casieria. La etaj vor fi birourile primarului, viceprimarului, secretarului, contabilitatea, starea civilă, sala de protocol, arhiva şi un oficiu. La mansardă vor fi birourile brigăzii silvice, poşta, sala de şedinţe a CL şi o cameră de oaspeţi.

Zagra

La Şcoala de Arte şi Meserii din Zagra şi Şcoala Generală din Perişor, lucrările de reabilitare capitală au fost, pentru o perioadă nelimitată, întrerupte din lipsă de fonduri. Banii care vin din când în când şi foarte puţini, cu întârziere de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovări, au determinat constructorul să-şi întrerupă activitatea. Se aşteaptă deblocarea situaţiei pentru a se definitiva ceea ce s-a început, până nu încep ploile de primăvară care ar putea provoca unele stricăciuni.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5