Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare

http://jurnalul.ro/

Prin hotărârea magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat, în dosarul Zambaccian, patru ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată şi trei ani de închisoare pentru şantaj, precum şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei. Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca Adrian Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare.

De asemenea, în acelaşi dosar, soţia sa, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită şi infracţiuni la legea vamală, cu un termen de încercare de opt ani.

Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratul de Stat în Construcţii, şi ea inculpată în acelaşi dosar, a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile pentru spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosirea la autoritatea vamală de documente false.

Instanţa a decis şi confiscarea de la familia Năstase a sumei de 1.824.303,72 lei şi menţinerea sechestrului asigurator pe imobilul din Zambaccian.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Irina Jianu a sumelor de 84.000 dolari şi 5.000 de euro, la cursul BNR din ziua tranzacţiei din dosar.

Cei trei condamnaţi trebuie să plătească statului român câte 20.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

Sentinţa Înaltei Curţi vine după ce completul de cinci judecători a admis recursul DNA şi a anulat condamnarea de trei ani închisoare cu suspendare pe care Adrian Năstase o primise în martie 2012.

Decizia completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă, urmând ca Adrian Năstase să fie încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei şi, ulterior, într-un penitenciar din Bucureşti, cel mai probabil la Rahova, imediat după ce instanţa va elibera mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea.
În baza sentinţei definitive, instanţa va emite un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, care urmează a fi pus în executare de poliţiştii de la Urmăriri din cadrul Poliţiei Capitalei.
În acelaşi timp, Adrian Năstase are posibilitatea de a se prezenta singur la sediul arestului sau la penitenciar.

Irina Jianu se află deja în detenţie, ea fiind condamnată definitiv anterior în dosarul 'Trofeul Calităţii'.

.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]