Adrian Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii: Legea pensiilor, o provocare nouă. E o datorie morală

Secretarul de stat de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, a declarat în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud că după o serie de măsuri foarte importante pe care ministerul le-a luat, inclusiv modificarea Legii Uceniciei sau eradicarea muncii la negru, în lucru au fost alte două proiecte extrem de importante, Legea salarizării unitare, iar acum, Legea pensiilor.

          „În următoarea etapă, o provocare este Legea pensiilor. Avem o datorie morală şi provocare nouă. Trebuie luat în calcul foarte serios, de aceea facem şi acest turneu prin ţară alături de domnul ministru Petrea. Ne dorim o consultare foarte amplă pentru ca această lege să fie pe placul tuturor cetăţenilor, să iasă o lege bună. De fiecare dată când cineva şi-a asumat o lege fără să o discute, a fost o lege modificată de foarte multe ori. Noi nu ne dorim lucrul acesta, ne dorim să scoatem o lege bună şi pe placul tuturor”, a declarat secretarul de stat Rîndunică.

          Potrivit acestuia, la nivelul ministerului au fost analizate absolut toate legislaţiile cu referire la pensii din statele UE şi, de asemenea, a fost format un grup de lucru unde se centralizează toate memoriile din ţară, de la sindicate, patronate, asociaţii etc.

          „Este important să consultăm absolut toţi factorii interesaţi. Nu am îndoieli sunt foarte multe confederaţii, patronate, asociaţii care doresc să-şi exprime puncte de vedere pe acest act normativ important. Cam aceştia sunt paşii pe care i-am făcut, pe lângă consultarea din judeţe. Ne dorim să iasă o lege bună, dacă nu mai bună ca cea a salarizării”, a menţionat secretarul de stat, adăugând că principiile pe care se bazează noua lege a pensiilor sunt echitatea şi contributivitatea.

          În context, directorul executiv interimar al Casei Judeţene de Pensii, Teodor Chiciudean, a precizat că toţi şefii instituţiilor au fost cooptaţi în grupuri de lucru care au înaintat deja o serie de propuneri către Casa Naţională de Pensii. De asemenea, acesta va solicita propuneri şi de la membrii Comisiei pentru Persoane Vârstnice de la Instituţia Prefectului.

          Teodor Chiciudean a ridicat, în schimb, şi problema recalculării pensiilor pentru pensionarii din grupele I şi II de muncă, în baza Legii 192/2015,  pentru că la majoritatea persoanelor le scade punctajul (chiar dacă nu scade cuantumul pensiei), iar zilnic sunt contestaţii. De altfel, problema a fost transmisă şi la nivelul Ministerului Muncii, căutându-se o soluţie cu celeritate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]