Adrian Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii: Legea pensiilor, o provocare nouă. E o datorie morală

Secretarul de stat de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, a declarat în şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud că după o serie de măsuri foarte importante pe care ministerul le-a luat, inclusiv modificarea Legii Uceniciei sau eradicarea muncii la negru, în lucru au fost alte două proiecte extrem de importante, Legea salarizării unitare, iar acum, Legea pensiilor.

          „În următoarea etapă, o provocare este Legea pensiilor. Avem o datorie morală şi provocare nouă. Trebuie luat în calcul foarte serios, de aceea facem şi acest turneu prin ţară alături de domnul ministru Petrea. Ne dorim o consultare foarte amplă pentru ca această lege să fie pe placul tuturor cetăţenilor, să iasă o lege bună. De fiecare dată când cineva şi-a asumat o lege fără să o discute, a fost o lege modificată de foarte multe ori. Noi nu ne dorim lucrul acesta, ne dorim să scoatem o lege bună şi pe placul tuturor”, a declarat secretarul de stat Rîndunică.

          Potrivit acestuia, la nivelul ministerului au fost analizate absolut toate legislaţiile cu referire la pensii din statele UE şi, de asemenea, a fost format un grup de lucru unde se centralizează toate memoriile din ţară, de la sindicate, patronate, asociaţii etc.

          „Este important să consultăm absolut toţi factorii interesaţi. Nu am îndoieli sunt foarte multe confederaţii, patronate, asociaţii care doresc să-şi exprime puncte de vedere pe acest act normativ important. Cam aceştia sunt paşii pe care i-am făcut, pe lângă consultarea din judeţe. Ne dorim să iasă o lege bună, dacă nu mai bună ca cea a salarizării”, a menţionat secretarul de stat, adăugând că principiile pe care se bazează noua lege a pensiilor sunt echitatea şi contributivitatea.

          În context, directorul executiv interimar al Casei Judeţene de Pensii, Teodor Chiciudean, a precizat că toţi şefii instituţiilor au fost cooptaţi în grupuri de lucru care au înaintat deja o serie de propuneri către Casa Naţională de Pensii. De asemenea, acesta va solicita propuneri şi de la membrii Comisiei pentru Persoane Vârstnice de la Instituţia Prefectului.

          Teodor Chiciudean a ridicat, în schimb, şi problema recalculării pensiilor pentru pensionarii din grupele I şi II de muncă, în baza Legii 192/2015,  pentru că la majoritatea persoanelor le scade punctajul (chiar dacă nu scade cuantumul pensiei), iar zilnic sunt contestaţii. De altfel, problema a fost transmisă şi la nivelul Ministerului Muncii, căutându-se o soluţie cu celeritate.

Comentarii

21/08/17 09:36
Cititor

Toate pensiile sa fie cel mult 80-90% din cuantumul salarului brut avut inainte de pensionare si cine doreste sa munceasca in plus, dupa pensionare sa nu aiba voie sa cumuleze si sa obtina un venit mai mare decat salarul pe care l-a avut inainte de pensionare, iar la stat sa fie interzisa cu desavarsire incadrarea pensionarilor, pentru ca acestia iau pensia tot de la stat .
Simplu si perfect moral si corect .

01/09/17 08:53
cititor interes...

-sa se aiba in vedere la stabilirea punctajului si sumele de bani trecute in statele de plata ca compensatii, intrucat aceste sume au intrat in suma totala pentru care s-a platit contributia la pensia suplimentara.
-pentru perioada asimilata a stagiului militar sa se stabileascu punctaj in raport de gradul militar al rezervistului si nu 25 % din salariul minim pe economie.
-daca se intentioneaza acordarea de punctaj marit pentru absolventii de studii universitare, postuniversitare si doctorat acest lucru sa se stabileasca pentru toti absolventii acestor studii indiferent de forma de organizare a cursurilor :de zi, seral, fara frecventa sau la distanta,pentru a se elimina discriminarea din legea nr. 263/2010 care acorda punctaj numai absolventilor studiilor universitare cursuri de zi, iar marirea punctajului sa se faca asemanator cu marirea punctajului ce se acorda muncitorilor pentru grupele de munca.
-sa se stabileasca daca se acorda punctaj pentru examenele de diferenta date de fostii politisti la facultatea de drept, de subingineri pentru a deveni ingineri si de absolventii facultatii de drept sectia economic administrativ care au dat diferente pentru sectia juridic

01/09/17 09:02
cititor interes...

sa se tina cont la stabilirea punctajului de sumele de bani inscrise in statele de plata drept compensatii si care au fost acordate in baza Decretului nr. 46/1982,intrucat acestea au intrat in totalul sumei pentru care s-a retinut contributia la pensia suplimentara.
la stabilirea punctajului pentru perioada asimilata a stagiului militar sa se tina cont de gradul militar al rezervistului si nu sa se stabileasca unitar pentru toti militarii in termen un punctaj calculat ca 25% din salariul minim
daca se intentioneaza acordarea de punctaj marit pentru studii universitare ,postuniversitare sau doctorat,aceasta sa se faca indiferent de modul de organizare a cursului:cursuri de zi,seral, fara frecventa,distanta, pentru a se inlatura discriminarea din legea nr. 263-2010 care acorda punctaj numai absolventilor cursurilor de zi
sa se aiba in vedere si daca se acorda punctaj marit pentru absolventii unor cursuri de diferenta sustinute de subingineri pentru a deveni ingineri, fost politisti care au dat examene de diferenta la facultatea de drept sau absolventii sectiei economic administrativ ai facultatii de drept care au sustinut examene de diferenta pentru sectia juridic

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5