Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a aprobat recoltarea a sute de tone de ciuperci, trufe și fructe de pădure

   Până la 15 noiembrie 2022, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud a emis 84 de autorizaţii  conform Ordinului  nr.410/2008 pentru recoltarea/capturarea şi/sau achiziţionarea şi/sau comercializarea, în stare vie, proaspătă sau semiprelucrată, de plante şi animale sălbatice din flora şi fauna sălbatică, precum şi a florilor de mină, a fosilelor de plante şi a fosilelor de animale vertebrate şi nevertebrate de către persoane fizice şi juridice.

Cantitățile aprobate pentru principalele specii de ciuperci sunt la hribi – 203 tone, gălbiori – 69 tone, ghebe – 20 tone, râşcovi – 10 tone, trufe – 1,850 tone. De asemenea, a fost aprobată recoltarea a 230 tone de melci.

În ceea ce privește fructele de pădure, au fost date autorizații pentru afin negru – 340 tone, măceş – 231 tone, cătină – 170 tone, porumbar – 139 tone, afine roşii -107 tone, mure - 87 tone, păducel – 137 tone, soc negru – 86 tone, zmeur – 65 tone.Potrivit directorului executiv al APM BN, Sever Roman, nu se poate spune cu exactitate ce cantitate a fost efectiv recoltată la nivel de judeţ, neexistând obligativitatea de a face aceste raportări. Firmele care comercializează în ţară sau străinătate aceste fructe, ciuperci etc., au abligativitatea de a obţine o autorizaţie de mediu, dar şi de late instituţii, dacă suprafaţa este într-o arie protejată.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5