Alcoolul, vehicol in cautarea placerii

Noi oamenii incercam sa ne influentam mediul in care traim, conditia fizica, gandirea si comportamentul, astfel incat sa ne simtim bine si sa putem duce o viata cat mai placuta, chiar daca conceptiile asupra unor detalii in acest sens difera.Consumul unor substante apare ca una din posibilitatile care ne stau la indemana pentru a ne modifica dispozitia si emotiile. Acele substante care afecteaza comportamentul, constiinta si dispozitia psihica, sunt denumite substante psihotrope. Acestea includ nu numai drogurile cum sunt heroina si matihuana, ci si tranchilizantele, stimulantele si alte substante binecunoscute precum alcoolul, tutunul si cafeaua.

In acest context, consumul unor astfel de substante apare ca o actiune tintita, cu scop, care se gaseste intr-o permanenta corelatie cu celelalte posibilitati comportamentale de care dispunem si cu conditiile noastre de viata. Trebuie insa mentionat ca, practic, oricare dintre posibilitatile de influentare a dispozitiei poate devia in sensul unei dependente.

Unii oameni fac cunostinta cu astfel de substante inca din copilarie sub forma de medicamente psihoactive, dar cei mai multi le descopera in perioada pubertatii sau imediat in anii urmatori. Aceasta perioada pentru multi tineri este plina de crize interne si externe. Daca starea emotionala este influentata imprevizibil si neplacut prin gandire,anturaj si anumite procese fizice, este de dorit ca echilibrul balantei interioare sa se restabileasca nu numai prin aportul de astfel de substante.

Alcoolul,este folosit concomitent ca alimentsi casubstanta psihioactiva. Alcoolul este consumat in cantitati mici si de catre oameni care savureaza in primul rand gustul respectivelor bauturi sau care beau numai pentru ca asa este obiceiul. Aceasta se datoreaza faptului ca bauturile alcoolice sunt usor accesibile, cine le consuma in rand cu prietenii se simte in general apreciat si nu in ultimul rand, efectul alcoolului este resimtit intr-o prima etapa ca fiind placut. Trecerea de la acest consum aparent inofensiv la folosirea alcoolului pentru efectul sau asupra psihicului se poarte realiza pe nesimtite.

Ca aliment, 1 g de alcool are o putere calorica de 29 kJ, avand astfel o valoare nutritiva apreciabila, fara a contine insa anumite substante necesare unei alimntatii sanatoase, echilibrate, din acesta cauza bautorul poate primi mai multa energie decat are nevoie. De exemplu, un litru de bere are o putere calorica de aproximativ 2000 kJ, acopera 20% din necesarul zilnic de energie al unui barbat ce presteaza o activitate cu eforturi fizice medii. Cam tot atata putere calorica este continuta in 0,7 l de vin sau 0,25 l de spirtoase.

Ca substanta psihoactiva, alcoolul alaturi de barbiturice (Nembutal, Secobarbital) si tranchilizante usoare (Meprobamat, Diazepam) este un sedativ, adica este o substanta care scade activitatea sistemului nervos central, alterand comportamentul, constiinta si dispozitia psihica.

Cea mai mare particularitate a acloolului este faptul ca el nu este perceput ca fiind un drog ci ca o parte integranta din viata, cultura si economia noastra.

Multi oameni reusesc sa pastreze in privinta consumului de alcool masura si sa se fereasca de efectele lui daunatoare, dar nu putini sunt cei care aluneca pe nesimtite pe panta abuzului in dependenta, platind acest consum cu sanatatea si chiar cu viata lor.

In viata de zi cu zi de azi, patima alcoolului, ca si drogurile, este o realitate cruda cu care se poate confrunta oricine. La adolescenti, problema alcoolului este foarte delicata si trebuie tratata cu multa seriozitate de fiecare dintre noi. Cauzele alcoolismului in randul tinerilor sunt in mare parte aceleasi ca si la un om matur. Aceeasi stare de bucurie sau de tristete, de singuratate sau de frica, de negare sau de lipsa a curajului la care se adauga si o mare doza de teribilism si inconstienta specifica varstei, ii face pe adolescenti sa alunece foarte usor in capcana alcoolului pierznadu-si astfel identitatea. Actul lor este de fapt o cautare a unei stari de bine (ebrietatea te scapa de orice inhibitie si te face sa te simti in largul tau), iar daca anturajul incurajeaza... atunci sigur putem afirma ca avem de-a face cu niste consumatorii de alcool in mod abuziv.

Lupta impotriva alcoolismului este foarte grea si de lunga durata. Pe cat de repede se poate cadea in patima alcoolului, pe atat de dificil este sa gasesti fagasul normal. Este adevarat ca pe acest drum nu trebuie sa fim singuri, insa de la noi trebuie sa porneasca dorinta de a renunta la alcool. Trebuie sa devenim constienti ca avem nevoie de ajutor si sa-i lasam pe cei apropiati sa ne ajute. Un adolescent care face abuz de alcoolnu va recunoaste niciodata acest lucru, din contra va nega. De aceea, parintii, rudele, prietenii apropiati sunt cei care trebuie sa-l ajute. Pentru aceasta putem sa apelam la specialisti, putem sa le comunicam cat ne deranjeaza dependenta lui de alcool si ca suntem dispusi sa ii ajutati.

Lipsa responsabilitatilor poate sa impuna un asemenea stil de viata. Ideal este sa ne stabilim un obiectiv pe care sa-l urmarim si de la care, orice s-ar intampla, sa nu ne abatem. Sa ne gandim ce ne dorim de la viata si sa cantarim avantajele (un serviciu constant, o viata de cuplu/familie, gestionarea eficienta a banilor, perspective pe termen lung) si dezavantajele alcoolismului (oboseala, stare de sfirsela, stari depresive, nesiguranta, nervozitate, indepartarea celor dragi).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5