In memoriam

Alexandru Misiuga (n. 18.02.1924 - d. 17.02.2009) – primul director al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

Personalitate marcantă a culturii din județul Bistrița-Năsăud, Alexandru Misiuga a fost primul director al Casei Creației Populare din județul Bistrița-Năsăud, instituție înființată în anul 1968 după reorganizarea administrativă.
„Dulcea Bucovină” i-a fost leagănul copilăriei, fiind născut în comuna Adâncata aflată în fostul județ Storojineț. Tatăl său, cojocar vestit, mereu îi spunea că „Brățara de aur este cojocăria”. În anul 1940, împreună cu familia sa, a fost nevoit să se refugieze în România, stabilindu-se pentru început la Siret. A terminat Școala Primară în comuna Tureatca, clasele liceale la Liceul “Lațcu Vodă” din Siret și mai apoi la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuți, unde a fost și premiant.
A activat ca ofițer în cadrul Garnizoanei Bistrița, Batalionul 16 Vânători de Munte. A fost președintele Asociației Umoriștilor din județul Bistrița-Năsăud, redactorul de corvoadă al săptămânalului de satiră și umor „Cuiul lui Pepelea” și autor a peste zece cărți publicate.
Este coautorul actualei steme a județului Bistrița-Năsăud și unul din „nănașii” Hotelului „Coroana de Aur” din Bistrița, pe care l-a denumit astfel inspirat de celebrul roman „Dracula” al lui Bram Stoker.
În anul 1996, a fost distins cu titlul onorific de Primul Baron al Casei Dracula din România, fiind în același timp membru al Societății Dracula din Londra, încă din anul 1976.
După ieșirea la pensie, a revenit la o mai veche pasiune a sa, deprinsă în anii copilăriei de la feciorii din satul său natal: confecționarea măștilor și păpușilor, reunite peste timp într-o colecție impresionantă compusă din peste 500 de exponate găzduite în incinta sălii expoziționale din Turnul Dogarilor Bistrița.
Sursă: Emilia Bumb, Studii etnologice - Bistrița-Năsăud: obiceiuri, meșteșuguri, rapsozi, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2007, pp. 147-151.
Photo credit: Emilia Bumb - Alexandru Misiuga și colecția sa de măști din Turnul Dogarilor din Bistrița, 21 aprilie 2000.

Comentarii

18/02/21 14:40
Delia Velescu

A fost o prezenta remarcabila. Colectia de papusi din Turnul Dogarilor, este minunata.
O frumoasa si meritata aducere aminte. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5