Alexandru Năşcan, primar comuna Rodna: Trebuie să faci compromisuri, dar să nu te compromiţi

Este de 14 ani primar în comuna Rodna. Profesia de bază, medic veterinar. Spune că este o persoană fermă, aspră, echilibrată, dar dreaptă. Mulţi îl acuză că în Rodna nu se face doar politica PDL. Alexandru Năşcan, întodeauna, şi-a trasat limitele, şi ca primar, şi ca om politic. Nu are o sarcină uşoară. Conduce destinele unei comunei cu 6.500 de locuitori, iar majoritatea trăiesc din ajutoare sociale.

,, Ca primar, trebuie să fii şi un bun politician, în sensul de a şti să dialoghezi şi să te aşezi la masă cu toţi cei care nu sunt de părerea ta şi să ajungi la un consens. Dacă eu nu sunt de aceiaşi coloratură politică, asta nu mă împiedică să mă aşez la masă cu ei şi să discut problemele administrative ale comunei Rodna. Trebuie să faci compromisuri, cu condiţia să nu te compromiţi”, ne spune primarul comunei Rodna într-un interviu acordat cotidianului nostru.

 

Încercăm lucruri strict necesare comunei Rodna. Infrastructura cea mai mare provocare

 

Cu ce buget lucraţi în acest an? Sunteţi mulţumit de fondurile primite de la Consiliu Judeţean?

Alexandru Năşcan: Ca să vorbeşti despre fondurile primite de nu ştiu unde, trebuie să vorbeşti întâi despre fondurile tale şi pe urmă ce ai primit.

Oricum, toţi primarii de la PDL am primit ceva mai mult decât în alţi ani. Din punctul meu de vedere, eu sunt mulţumit de fondurile alocate comunei Rodna.

În ce priveşte bugetul per total, per comună, inclusiv cu banii pe care îi vom primi de la Uniunea Europeană, prin Măsura 125 E, amenajarea pârâurilor, tot bugetul este în jur de 100 de miliarde de lei vechi. În fiecare an urmez acelaşi traseu, adică prioritizez banii pe infrastructură, şcoli, în funcţie de ce trebuie făcut în comună.

În acest an vom continua asfaltarea străzilor, deşi noi avem peste 75% din străzi asfaltate, vom face şi anul acesta 1.039 metri liniari de asfalt, deoarece toată comuna are apă şi canalizare, noi numai tragem asfaltul. Nu e o lucrare simplă. Am alocat pentru aceasta 8-9 miliarde lei vechi.

Anul acesta, un alt obiectiv este reabilitarea Şcolii Gimnaziale ,,Florian Porcius”.Anul trecut, am schimbat geamuri, uşi şi am introdus încălzirea centrală. Nu am crezut că vom reuşi să introducem şi încălzirea centrală, dar am reuşit să facem o colectare foarte bună din impozite şi taxe. Am adunat din ceea ce am avut planificat 92%. Nu ştiu câte comune au un procent de colectare atât de bun, cum a avut comuna Rodna. Ne străduim şi anul acesta să colectăm cât mai bine.

Pe lângă asfaltări, vom anvelopa şcoala, acoperişul, scurgerile, în faţa şcolii vor fi amenajate parcări frumoase, plus asfaltarea curţii şcolii. Sunt investiţii necesare pentru cei 840 de elevi care învaţă în şcoala noastră. În 2015, vom trece la reabilitarea interioară a şcolii: parchet, tavane false şi astfel va fi o şcoală pusă la punct din toate punctele de vedere.

Încercăm nu lucruri mari, dar strict necesare comunei noastre. Nu concep ca Rodna să nu aibă canalizare, apă, asfalt, iluminat public şi să nu aibă salubritate. Pe tot ce s-a putut prinde fonduri europene, pe tot am lucrat.

În asemenea condiţii, pot să spun că rodnenii trăiesc ca dumneavoastră la Bistriţa.

 

Care e cea mai mare provocare administrativă pentru anul acesta?

Alexandru Năşcan: Infrastructura. Asfaltarea străzilor şi reabilitarea şcolii gimnaziale. Nu avem altă posibilitate de a ne dezvolta.

O altă provocare pentru mie ca primar a unei comune din zona de munte este modificarea Legii 34. Actuala Lege 34 nu ne permite să construim acolo unde avem păşuni şi fânaţe.  Eu nu mă pot dezvolta mai mult, lucrăm acum la PUG, noi nu ne putem extinde pentru că nu avem voie să prindem teren acolo unde scrie păşune sau fânaţe.

Eu pe acele păşuni sau fânaţe vreau să fac o fermă, o agro-pensiune, vreau să fac ceva, dar nu se poate că nu ne dă voie legea. Trebuie schimbată această lege şi astfel, am vorbit cu toţi parlamentarii judeţului şi acum vom avea o discuţie şi cu doamna ministru Doina Pană.

 

Lipsa locurilor de muncă, cea mai gravă problemă în comuna Rodna

Care este cea mai gravă, acută problemă cu care vă confruntanţi?

Alexandru Năşcan: Lipsa locurilor de muncă. Odată cu închiderea exploatării resurselor miniere, noi nu avem investitori mari în comună, şi astfel nici locuri de muncă.

Avem extrem de mulţi oameni care depind de banii pe care îi primesc prin ajutoarele sociale. La un calcul făcut de mine, şi aici vorbesc de toate categoriile de ajutoare sociale, de susţinere a familiei, ajutoare pentru încălzire, pentru persoane cu handicap, în comuna Rodna, circa un milion de dolari pe an, bani de la stat, merg pentru aceste ajutoare, iar 280 – 300 de familii trăiesc numai din aceste ajutoare.

Aşa cum vă spuneam, putem să avem nu ştiu ce parlamentari, nu ştiu ce trimişi la Bruxelles, dacă nu schimbăm legislaţia şi nu ne ancorăm în realitate, nu vom reuşi să mergem mai departe. Şi acest lucru trebuie făcut fără a ţine cont de coloratura politică.

 

Pentru că aţi vorbit de coloratură politică, pentru că se apropie o campanie electorală, pentru că sunteţi primar PDL, aţi fost ameninţat, şantajat de actuala conducere a CJ, aşa cum s-au plâns unii dintre colegii dvs?

Alexandru Năşcan: Eu vă spun că niciodată nu mi s-a pus astfel problema: domnule, nu vii, ai de grijă, că vei avea controale şi te terminăm. Nu treci la noi, ai de grijă că îţi terminăm familia. Nu mi s-au întâmplat lucruri de genul acesta.

Dimpotrivă. În orice zi i-am sunat, chiar şi sâmbăta, duminica, pe domnul prefect, dar mai ales pe domnul preşedinte Radu Moldovan, de fiecare dată mi-au răspuns la telefon, m-au programat să vin la Bistriţa şi au încercat să mă ajute. Eu nu am ce să spun mai mult sau să mă plâng. Aş fi un demagog, un ipocrit.

Pe mine mă interesează, indiferent cine e la conducere, să se facă ceva în comuna Rodna, şi repet să se facă ceva în privinţa locurilor de muncă.

 

 

 

Sunteţi la al IV-lea mandat. S-au schimbat lucrurile în bine în administraţie sau dimpotrivă, ne-am acoperit de hârtii?

Alexandru Năşcan: Nu am evoluat, dimpotrivă ne-am acoperit de hârtii. Birocraţia este tot mai mare. Acesta este adevărul. Legislaţia se schimbă mereu, mai ales în ceea ce priveşte finanţele. Trebuie să facem tot mai multe hârtii. Salariile sunt aceleiaşi pentru funcţionarii din primărie, volumul de muncă este tot mai mare. Ne înecăm în hârtii.

 

Sunt drept, întotdeauna mi-am trasat limitele

Vă mai gândiţi la un mandat?

Alexandru Năşcan: Dacă Dumnezeu îmi dă sănătate şi dacă oamenii mă mai vor ca primar, da. Dacă nu, nu. Sănătatea şi votul rodnenilor.

 

Care au fost atuurile dumneavoastră, de aţi rezistat 14 ani în administraţie, şi mă refer aici la presiunile politice şi administrative? Ce înseamnă pentru dumneavoastră a fi un primar bun?

Alexandru Năşcan: Trebuie să fii şi un bun politician, în sensul de a şti să dialoghezi şi să te aşezi la masă cu toţi cei care nu sunt de părerea ta şi să ajungi la un consens. Dacă eu nu sunt de aceiaşi coloratură politică, asta nu mă împiedică să mă aşez la masă cu ei şi să discut problemele administrative ale comunei Rodna. Trebuie să faci compromisuri, cu condiţia să nu te compromiţi.

În politică nu există niciodată. Eu aş vrea să văd toţi politicienii, indiferent de partid, luptându-se pentru problemele ţării. Eu le-am dat posibilitatea tuturor politicienilor să se exprime. Mulţi mă acuză, dar eu am pledat pentru un dialog civilizat.

În ceea ce mă priveşte ca primar, am încercat întotdeauna să aplic dreapta judecată. Şi asta am învăţat-o de la părintele protopop Dâmbu, când era preot la noi. Eu eram medic veterinar şi îmi spunea: totdeauna să aplici dreapta judecată.

Am încercat. Să nu vă închipuiţi că întotdeauna am reuşit. Sunt încăpăţânat, ferm, aspru, dar drept şi întotdeauna mi-am trasat limitele.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5