Alexandru Petria şi Alin Cordoş au deschis stagiunea de toamnă a Clubului „Radu Săplăcan”

Aurelia Vlaşin

Clubul „Radu Săplăcan” din Beclean şi-a deschis stagiunea de toamnă cu lansarea volumului de poezie a lui Alexandru Petria - „Până unde are oxigen dragostea”, Edtitura Alexandria Publishing House. Moderatorul evenimentului a fost scriitorul Menuţ Maximinian, care a făcut un scurt cv al lui Petria. A debutat în revista Tribuna, în 1983. A publicat următoarele volume: Neguțătorul de arome (poezii, 1991), 33 de poeme(1992), Zilele mele cu Renata (roman, 2010), Deania neagră (proză scurtă, 2011), Călăul harnic (poezii, 2012) și Rugăciuni nerușinate & alte chestii(poezii, 2013), Convorbiri cu Mircea Daneliuc(2013), România memorabilă (interviuri cu scriitori, 2013), Cele mai frumoase poezii ale anului, Cele mai frumoase proze ale anului (antologii, în 2014 și 2017). A colaborat cu poezie, proză și interviuri la toate revistele literare importante din țară. După 1989, devine șeful Comisiei pentru Abuzuri și Drepturile Omului în cadrul CPUN Dej și, alături de câțiva prieteni, a pus bazele săptămânalului dejean Gazeta someșeană. A fost redactor și reporter la mai multe publicații: Zig-zag, Cotidianul, Hermes, Partener, Monitorul de Someș. A fondat propria publicație, cu apariție lunară, Realitatea de Bistrița-Năsăud, Dej și Gherla, al cărei director este în prezent. Poeziile sale au fost traduse în catalană, maghiară, franceză, spaniolă și olandeză. I s-a tradus, în Olanda, romanul Zilele mele cu Renata/ Mijn dagen met Renata, la editura Nobelman din Groningen, în 2014.
“ În ultimii ani, Alexandru Petria s-a reîntors la poezie cu toată forţa poetului care conturează în atelierul de creaţie o poezie cu fibra ancorată în imediatul vieţii. Reîntoarcerea la poezie s-a produs neconvenţional, poezia a dat mai întâi faţa cu ochii cititorului pe Facebook, Petria postând, zi de zi, pe pagina sa, câte un poem. Alex Ştefănescu confirmă faptul că Alexandru Petria scrie bine, inteligent şi provocator. Poezia lui Petria merită a fi citită în cheia descoperirii unor simboluri care se află în imediata vecinătate a sufletului poetului şi aduse în faţa noastră aşa cum sunt ele, cu patimi şi mult adevăr” a spus Menuţ Maximinian.
Au opinat Simona Konradi, preotul Alin Cîndea, Mircea Cupşa, prof. Liviu Pop, jurnalista Aurelia Vlaşin.
A urmat un recital de poezie semnat de Alexandru Petria şi anunţul că, în curând, la Alexandria, va apărea o carte de filozofie sub semnătura beclenarului.
Partea a doua a constituit-o lectura unor fragmente din romanul „Dana nu vine nici luni”, ce urmează să apară sub semnătura lui Alin Cordoş, anul următor.
Despre lectură, audienţa a avut opinii bune, spunând că avem de-a face cu un subiect inedit în care imaginile din realitate sunt trecute prin ochiul scriitorului în proză, fiind, cu siguranţă, o apariţie ce va stârni interesul criticii.
Cei prezenţi l-au felicitat pe Alexandru Petria pentru faptul că în ultimii ani a reuşit să revigoreze activitatea culturală din oraşul de pe Someş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5