Alexandru Pugna, de Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial: Sunt onorat că am fost ales să coordonez acest domeniu la Ministerul Culturii

Secretarul de stat Alexandru Pugna de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale consideră că Ziua Patrimoniului Cultural Imaterial celebrată anual în 17 octombrie, începând cu 2013, reprezintă ataşamentul ţării noastre faţă de valorile promovate de Convenţia pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial. „Sunt bucuros și onorat de faptul că am fost ales să coordonez în cadrul Ministerului Culturii și Identității Naționale domeniul Patrimoniului Cultural Imaterial”, declară Alexandru Pugna.

Potrivit acestuia, patrimoniul cultural imaterial se referă la tradiții și expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri și evenimente festive, cunoștințe și practici referitoare la natură și la univers, tehnici legate de meșteşuguri tradiționale.

„România este prezentă pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO cu 6 elemente: Ritualul Călușului (proclamat inițial drept capodoperă a patrimoniului oral și imaterial al umanității în data de 25 noiembrie 2005, pentru ca în anul 2008 să fie înscris în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității), Doina (2 octombrie 2009), Tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu (6 decembrie 2012), Colindatul de ceată bărbătească (5 decembrie 2013) și Jocul fecioresc (2 decembrie 2015), Tehnici de realizare a scoarței împreună cu R. Moldova (2016)”, declară secretarul de stat Alexandru Pugna.

Oficialul guvernamental menţionează că ministerul de resort pregăteşte documentaţia şi pentru includerea altor elemente pe această listă, şi anume Mărțișorul (cu Republica Moldova), Ia cu altiță, Taraful de tip tradițional, Romanța.

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5