Am fost și anul acesta în tabără...acasă, la Budești

prof. Mirela Chereji, Școala Gimnazială Budești

 

            La Școala Gimnazială Budești clopoțelul a sunat mai devreme anul acesta, dar nu pentru a-i chema pe elevi la școală, ci pentru a suna adunarea în tabără. Instituțiile din comună- Primăria Budești, Școala Gimnazială Budești, Parohia Ortodoxă- și-au dat și în acest an mâna pentru a organiza cea de-a treia ediție a ,,Taberei de Acasă”. Astfel că, în perioada 31 aug.-02 sept, 140 de  elevi însoțiți de cadrele didactice din cele patru școli din comună, de preoți, de angajați ai Primăriei, de voluntari  au petrecut trei zile minunate la liziera pădurii Lușca într-un cadru natural primitor care le-a amintit tuturor că natura este o parte a naturii umane și deci, condiție a existenței și a dezvoltării omului pe pământ. Alături de elevii participanți s-au aflat, în calitate de invitați, reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor specializate din județul Bistrita-Năsăud care au promovat activități educative specifice.

            Prima zi a taberei a adus in mijlocul elevilor Poliția Română care, prin cadrele compartimentelor specializate, i-a informat pe elevi despre importanța cunoașterii și respectării regulilor de circulație făcându-le câteva recomandări pentru a fi în siguranță pe stradă. Cu ajutorul filmelor proiectate, elevii au înțeles mai bine că strada nu este un loc de joacă. Tot in prima zi elevii au facut cunoștință cu cadrele ISU care, tot preventiv, i-au informat despre unele  situatii de urgență care pot apărea atunci când sunt încălcate unele reguli elementare. Reprezentantul SMURD le-a arătat elevilor cum să acorde primul ajutor în caz de urgență. Și Armata Română a fost prezentă în mijlocul elevilor prin cadrele militare care i-au învățat pe elevi să se orienteze în teren precum și tehnici de supraviețuire în situații limită.

            In cea de-a doua zi elevii i-au cunoscut pe jandarmii bistrițeni care le-au prezentat elevilor aspecte care țin de misiunile lor precum și modul în care acționează pentru a preveni și combate actele antisociale. Câinii de serviciu ai Jandarmeriei au constituit atracția principală, fiind admirați îndelung de către elevi,  aceștia nedezlipindu-și ochii de pe simpaticele patrupede. Specialiștii criminaliști le-au prezentat elevilor metode cu ajutorul cărora rezolvă anumite situații  precum și indiciile care-i conduc la soluționarea unor cazuri. Cercetașii bistrițeni ne-au onorat și în acest an cu prezența aducând în mijlocul elevilor(ca de fiecare dată)  zâmbetul și bunadispoziție,  făcându-i să uite oboseala și orice le-ar fi putut întuneca bucuria. Toate jocurile pregătite de către cercetași  au avut  caracter educativ și interdisciplinar. Focul de tabără și  gulguțele au creat o atmosferă plăcută, iar  cântecele de tabără cântate  la lumina focului au răsunat peste sat până târziu în noapte.

            A treia zi, deși puțin obosiți după cele doua zile pline, elevii au fost treziți din visare de sirenele Poliției și Pompierilor care, alertați, au sosit pentru a descarcera o victimă dintr-un autoturism și pentru a stinge incendiul care s-a produs odată cu accidentul. Bineînțeles că toate au făcut parte dintr-un scenariu bine pus la punct de către organizatori, absolut veridic. Elevii au fost de-a dreptul impresionați atât de intervenția promptă a pompierilor arătându-se uimiți de rapiditatea cu care au acționat , cât și de mașina din dotare pe care au inspectat-o îndeaproape. A doua parte a zilei, într-o atmosferă desprinsă parcă din povești, elevii s-au așezat la mese și, în liniște, au ascultat indicațiile date de d-nele prof.Albu Florentina și Miclăuș Cristina venite de la Cluj special pentru a-i învăța să picteze icoane pe sticlă. Liniștea s-a asternut peste pădure și peste sufletele celor prezenți, fiecare simțind că trăiește un moment unic. Au ramas doar pensulele să spună povestea.

             La finalul celei de-a treia zi fiecare elev a primit o diplomă de participare și promisiunea ca anul viitor activitățile vor fi cel puțin la fel de atractive și educative.

            Un moment aparte  a fost  cel în care d-l primar Vasile Codrea i-a mulțumit public d-lui director prof. Rus Augustin pentru întreaga colaborare și pentru sprijinul acordat în organizarea tuturor evenimentelor care au implicat și Școala dorindu-i sănătate și liniște în anii de pensie pe care începe să-i numere începând cu 01 septembrie.

            Nu vom încheia înainte de a preciza că organizarea unor astfel de evenimente presupune implicarea unui număr foarte mare de oameni care, de cele mai multe ori, rămân neștiuți. Amintim aici  personalul care a pregătit și servit masa, angajații  Primăriei Budești care au întocmit documentele necesare, directorul Căminului cultural –d-ra Faur Maria-care s-a ocupat de tot ceea ce presupune buna organizare,  consilierii locali care au aprobat organizarea taberei,  cei care conduc instituțiile implicate și care au aprobat deplasarea cadrelor în teritoriu și multe alte persoane. Tuturor le mulțumim și îi asigurăm ca efortul depus nu a fost în zadar, că ecoul evenimentelor se va auzi peste ani căci el se află acum în sufletelor copiilor participanți și-l vor purta cu ei toată viața. (Și ) așa investim în oameni!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5