Am fost ...în Tabăra de Acasă

Andreea Sumandea

          Da, am fost şi în acest an în tabăra ...acasă. De ce acasă? Pentru că niciun loc din lumea aceasta nu poate lua locul acelui acasă întipărit adânc în fiinţa omului, pentru că numai acasă te simţi în siguranţă, dobândeşti liniştea şi pacea atât de importante pentru fiecare dintre noi. Acasă este locul unde îţi poţi deschide sufletul şi poţi zâmbi . Drept urmare, în ultimii cinci ani,  autorităţile din comună Budeşti şi-au dat mâna pentru a organiza activităţi atractive pentru copii, noi provocări, ocazii favorabile care au rolul de a trezi în sufletele lor sentimentul apartenenţei la o comunitate.

          În perioada 29-31 august 2018 , 120 de elevi însoţiţi de cadrele didactice din cele patru şcoli din comună, de preoţi, de angajaţi ai Primăriei Budeşti, de voluntari au participat la activităţi de educaţie non-formală într-un cadru natural primitor: pădurea Luşca situată la ieşirea din localitatea Budeşti.

          În prima zi a taberei, copiii au făcut cunoştinţă cu cadrele compartimentelor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu militarii Brigăzii 81 Mecanizată ,,General Grigore Bălan” Bistriţa şi cu jandarmii bistriţeni. Participanţii au avut ocazia să afle cum sunt prinşi infractorii, care sunt mijloacele din dotarea poliţiei, precum şi modul în care se circulă în siguranţă pe drumurile publice, primind şi câteva recomandări în acest sens.  Militarii i-au învăţat să supravieţuiască în condiţii ostile, precum şi să se orienteze în teren folosindu-se de elementele din natură. Atracţia zilei au constituit-o câinii de serviciu ai Jandarmeriei care ne-au predat o lecţie deosebită: ascultarea- calea cea mai bună pentru a reuşi. O prezenţă discretă în mijlocul elevilor a fost d-na Acul Veronica, de la Agenţia  Naţională Antidrog Bistriţa, de la care copiii au învăţat că se poate altfel, că puterea se afla în ei, că pot să ducă o viaţă frumoasă departe de droguri.

          A doua zi au continuat activităţile propuse de militari: tiroliana, tirul cu puşca, tirul cu arcul, din toate copiii învăţând să-şi depăşească propriile limite, să fie curajoşi şi hotărâţi, dobândind în acelaşi timp abilităţi în condiţiile unei libertăţi de exprimare maxime. Tot în această zi copiii au avut ocazia să se întâlnească cu prietenii lor, cercetaşii bistriţeni, care, ca de fiecare dată,  i-au provocat la joacă. Focul de tabără şi gulguţele au creat o atmosferă plăcută completată de cântecele de tabără care i- au adunat în jurul focului pe toţi cei prezenţi.

          Cea de-a treia zi a debutat cu un exerciţiu demonstrativ al pompierilor militari de la Detaşamentul de Pompieri ,,Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud, punctul de lucru Lechinţa, care au fost solicitaţi să intervină la un accident în care o victimă a rămas încarcerată fiind nevoie de intervenţia promptă a acestora. Din  acest exerciţiu toţi cei prezenţi am învăţat că avem datoria şi stă în puterea noastră să acţionăm pentru a salva viaţa. Deşi puţin obosiţi, copiii nu au putut refuza provocarea militarilor care au organizat un concurs pe echipe. Traseul de parcurs a numărat zece obstacole cu  grade diferite  de dificultate.  De această dată, copiii au demonstrat alte calităţi: rapiditate, rezistenţă, dar mai ales faptul că ştiu să se ajute la nevoie, să acţioneze ca o echipă. Câştigătorii au fost medaliaţi şi, cu siguranţă că, bucuria reuşitei îi va determina să participe şi cu alte ocazii pentru a-şi întări simţul valorii. Înainte de a se încheia tabăra toţi cei prezenţi au primit diplome de participare, aplauze şi promisiunea că acest fel de activităţi vor continua şi în anii următori.

          Mulţumim domnului primar Vasile Codrea pentru iniţiativa şi tuturor celor care şi-au adus contribuţia la reuşita acestui eveniment subliniind prin aceasta faptul că educaţia se poate face în moduri diferite, în locuri diferite,  important este să îţi doreşti cu adevărat să o faci.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5