Am… gărgăuni !

          Nu la cap, deşi după câte mi-au fost date să trec, n-ar fi deloc de mirare  să mă aleg şi cu aşa ceva, ci în podul improvizat al unei magazii folosită mai cu seamă toamna, situată într-o livadă de la Strâmba. Aici, de ceva vreme s-a instalat  sub acoperiş un cuib de viespi mari de munte (vespa crabro), cunoscuţi în denumirea locală sub cea de găuni, bărzăuni sau gărgăuni populat de câteva mii de exemplare, ce atârnă precum un lampadar. Acesta vieţuieşte, se pare destul de confortabil în ambianţa mirosului de mere, pere şi alte bunătăţi ale toamnei. Nu e nici  agresiv, dimpotrivă până acum se dovedeşte a  fi chiar pacifist. Nu ştiu şi nimeni nu-mi poate garanta dacă amiciţia şi armonia vor fi sau nu de durată, dar deocamdată ne vedem fiecare de treburile lui.

Într-un fel m-am bucurat de apariţia sa, am zis că a fost trimis de Doamne, Doamne să mă apere întrucât locaţia a fost multă vreme locul predilect de acţiune al unor răufăcători, care m-au deposedat în continuu ba de una, ba de alta:  unelte de grădinărit, bani şi cam tot ceea ce le-a picat la mână, nefiind deloc mofturoşi în această privinţă. La toate acestea s-au adăugat de fiecare  dată inerentele pagube provocate prin efracţia încuietorilor, spargerea uşilor, etc. Au fost încurajaţi probabil şi de soluţiile date de organele de urmărire penală. La plângerea  ce a făcut obiectul cercetărilor în Dosarul nr.582/P/2018, de pildă, am primit nu demult de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bistriţa, sub semnătura prim-procurorului Antal N., un răspuns care nu credeam că o să-l văd vreodată, mai ales consemnat scris: " Analizând modul şi împrejurările concrete de comitere a faptei, respectiv pătrunderea într-un imobil nelocuit, aflat într-o zonă retrasă......" şi că partea vătămată e o persoană în vârstă, care în curând urmează să dea colţul, zicem noi, "apreciem că nu există un...interes public în urmărirea acestei infracţiuni" şi drept urmare "dispunem renunţarea la urmărirea penală "!.

Cu "interesul" sau mai bine zis dezinteresul m-am dumirit  demult cum stau lucrurile, dar după câte ştiu această instituţie trebuie să contribuie la apărarea ordinii de drept,  a drepturilor și libertățile cetățenilor, ce include şi dreptul de proprietate fie  publică sau privată indiferent de amplasament.  Răufăcătorii pot trage concluzia din acest răspuns că dacă acţionează în zone dosnice, retrase, în imobile nelocuite nu li se întâmplă nimic, iar păgubiţii n-au decât să se descurce, să-şi facă singuri dreptate !. Prezenţa "oaspeţilor  mei nepofitiţi" o consider şi o posibilă măsură de descurajare a celor fără de lege. Chiar dacă le doresc ca gărgăunii să le aplice câte o înţepătură sau două, aceştia spre deosebire de albine care după o înţepătură îşi pierd acul şi mor, viespii au acul retractil şi pot înţepa dee mai multe ori, aş dori să se limiteze doar la atât, n-aş vrea cu nici un chip să se ajungă la şoc anafilactic  şi cu atât mai puţin la consecinţe  mai grave. De aceea, sunt în căutarea unei soluţii acceptabile. În acest domeniu, mă confrunt cu opoziţia fermă a unui superecologist din familie, cu o licenţă în România şi o alta obţinută după alţi nouă ani de studiu şi masterat în străinătate, care se  opune vehement oricărei măsuri radicale întrucât şi insectele sunt lăsate de Dumnezeu. ( aflată temporar la Bistriţa, sâmbătă a participat la acţiunea Să păstrăm România curată în zona Kaufland, unde cu echipa sa din care au făcut parte două educatoare şi copii lor a adunat peste 20 saci cu pungi din plastic, PET-uri şi alte deşeuri menajere, iar după ce a revenit a ecologizat parcul din faţa blocului, cum a procedat şi anul trecut. I-am sugerat să renunţe considerând că un om cu pregătirea sa, cunoscător a şase limbi străine ar face mult mai bine comunităţii elaborând un studiu, microstudiu sau chiar o traducere conţinând informaţii ce pot contribui la diminuarea gradului nostru de necunoaştere  într-un domeniu.

Mi-a explicat că asta e atitudinea ei faţă de mediul ambiant şi ceea ce zic eu e altă problemă – n.n). Sunt în căutarea şi găsirea unei soluţii pentru rezolvarea problemei cu gărgăunii, care se pare că au un rol important în menţinerea echilibrului biologic al entomofaunei utile, fiind mari devoratori de insecte dăunătoare şi aliaţi de nădejde ai producătorilor în lupta dusă împotriva dăunătorilor livezilor şi culturilor agricole. O soluţie ce mi-a fost sugerată de cineva ar consta din instalarea unui cuib de viespi fals la concurenţa căruia cuibul autentic îşi schimbă voluntar locaţia. Urmează să văd dacă funcţionează, dacă îi pot pune pe fugă înainte ca ei să mă alerge pe mine.        

Comentarii

28/09/18 10:26
Cititor

Ne este frica de muscaturile " gargaunilor " , alibinelor si viespilor, dar fara aceste insecte ... efectiv ne-ar muri livezile de pomi fructiferi, ca doar aceste insecte impreuna cu fluturii , buburuzele si alte "zburatoare " ... le polenizeaza . Asadar, nu le mai " distrugeti " , ca oricum " pudarelele chimice " din atmosfera noastra deja le ucid sistematic ! Am observat la mine in pod, ca acolo unde sunt cuiburi de viespi, nici soarecii si nici sobolanii, nu mai " stau " pe acolo...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5