Zilele Culturii şi Civilizaţiei Chineze

Ambasadorul Chinei, Excelenţa Sa Huo Yuzhen, la Bistriţa

Republica Populară Chineză este interesată să mărească volumul investiţiilor din România, dar şi din judeţul Bistriţa-Năsăud.

În acest sens, ambasadorul Chinei în România, Huo Yuzhen, s-a aflat, ieri, la Bistriţa, în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean, ai Primăriei Bistriţa, dar şi cu oameni de afaceri, pentru a bune bazele unor relaţii administrative şi economice de lungă durată.

Scopul vizitei Excelenţei Sale s-a pliat pe cunoaşterea la faţa locului a oportunităţilor investiţionale din judeţul nostru.
Ambasadorul Republicii Populare Chineze, doamna Huo Yuzhen, s-a arătat interesată să mijlocească relaţiile de colaborare în plan economic, cultural, precum şi în alte domenii, între judeţul nostru şi regiuni din Republica Populară Chineză, manifestându-şi disponibilitatea de a primi din partea autorităţilor propuneri concrete în ceea ce priveşte cooperarea.

Ovidiu Creţu: Am discut posibile investiţii în proiectul Wonderland

Doamna Ambasador Huo Yuzhen a avut o întrevedere şi cu primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, în cadrul căreia s-au purtat discuţii deschise legate de adâncirea schimburilor şi colaborărilor în toate domeniile de activitate, inclusiv posibile investiţii în proiectul Wonderland.

Doamna Ambasador Huo Yuzhen i-a mulţumit primarului Ovidiu Creţu pentru primirea făcută şi jurnaliştilor pentru răbdare...

,,E o mare plăcere să vă vizitez oraşul şi sper să nu fie ultima vizită”, a declarat ambasadorul Chinei, Excelenţa Sa Huo Yuzhen.
Totodată a precizat că statul chinez acordă o importanţă deosebită dezvoltării relaţiilor cu România şi doreşte ca şi în noul context istoric să păşească pe un drum comn, să folosească toate oportunităţile pentru a diversifica formele de colaborare şi a îmbogăţi conţinutul lor.

La rândul său, primarul Ovidiu Creţu şi-a arătat admiraţia faţă de dezvoltarea rapidă şi realizările excepţionale ale Chinei. De asemenea, a dat asigurări că administraţia locală va rezerva un loc prioritar relaţiei cu partea chineză, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa creşterii investiţiilor.

În cea de a doua parte a zilei, Excelenţa Sa, doamna Huo Yuzhen, a participat la vernisajul expoziţiei „Artă şi măiestrie chineză la Bistriţa” – manifestare găzduită de Muzeul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Judeţul Bistriţa-Năsăud s-ar putea înfrăţi cu o provincie din China

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, i-a cerut sprijinul Excelenţei Sale, doamna HUO Yuzhen, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România, pentru dezvoltarea unui parteneriat între judeţul nostru şi o provincie din China. Discuţiile au fost lansate cu prilejul vizitei oficiale a ambasadorului chinez la Bistriţa, în cadrul întâlnirii cu autorităţile judeţene şi mediul de afaceri.

„I-am prezentat doamnei ambasador oportunităţile pe care judeţul Bistriţa-Năsăud le oferă pentru investitorii din Republica Populară Chineză, de la investiţiile în turism, la cele în agricultură. Am rugat-o pe Excelenţa Sa, doamna ambasador, să ne sprijine în stabilirea unei relaţii de parteneriat, de înfrăţire între judeţul Bistriţa-Năsăud şi o provincie din Republica Populară Chineză. Sunt multe lucruri pe care le-am putea învăţa din modul în care se desfăşoară lucrurile în R.P. Chineză, şi o înfrăţire ar permanentiza aceste relaţii”, a declarat Radu Moldovan, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, un parteneriat oficializat între Bistriţa-Năsăud şi o provincie chineză ar contribui şi la îmbunătăţirea relaţiilor economico-comerciale.

„Am găsit deschidere din partea Excelenţei Sale, doamna ambasador, îi mulţumesc pentru interesul arătat pentru judeţul nostru, şi îi mulţumesc pentru promisiunea de sprijin din partea Ambasadei Chinei pentru a putea dezvolta aceste parteneriate, pe de o parte, între o administraţie din Bistriţa-Năsăud şi o administraţie din R.P. Chineză, şi mai ales pentru parteneriate comerciale, între firme din judeţul nostru şi cele din R.P. Chineză”, a menţionat preşedintele CJ BN.
*****************************************************************
Ambasadorul Chinei: Vom stabili în China o provincie potrivită cu Bistriţa-Năsăud
Excelenţa Sa, doamna HUO Yuzhen, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România, a declarat, la finalul întâlnirii cu autorităţile judeţene, că va depune toate eforturile pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Bistriţa-Năsăud şi o provincie din China.

„Am avut o discuţie detaliată despre domeniile de colaborare dintre China şi judeţul dumneavoastră. Este prima mea vizită în judeţul dumneavoastră, în mandatul meu. Frumuseţea judeţului nostru mi-a lăsat o impresie adâncă. M-a impresionat prietenia şi căldura populaţiei şi a reprezentanţilor judeţului dumneavoastră faţă de poporul chinez. Mai mulţi dintre oamenii cu care m-am întâlnit deja, în mai puţin de o zi, mai mulţi membri ai filialei Asociaţiei de prietenie româno-chineză, au contribuit la relaţia chinezo-română. Eu consider toate acestea o bază solidă a dezvoltării, în continuare, a relaţiei dintre China şi judeţul Bistriţa-Năsăud”, a declarat ambasadorul Chinei.

Excelenţa Sa, ambasadorul Chinei, a adăugat că pe baza relaţiilor culturale cu judeţul Bistriţa-Năsăud, să fie dezvoltate şi parteneriate în domeniul agriculturii şi turismului.

„Pentru ca relaţiile de colaborare dintre noi să urce într-o nouă etapă, m-am înţeles cu domnul preşedinte, ca într-un viitor apropiat să stabilim în China o provincie potrivită, în toate condiţiile, cu judeţul Bistriţa-Năsăud, pentru a fi o provincie înfrăţită. Este prima mea vizită în judeţul Bistriţa-Năsăud, dar nu va fi ultima şi voi depune eforturile pentru dezvoltarea relaţiilor noastre”, a declarat doamna HUO Yuzhen, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în România.

*******************************
Anul trecut, la Bistriţa, a făcut mare vâlvă propunerea amplasării unei statui a liderului chinez Deng Xiaoping. Controversele sunt legate de anumite evenimente din 1989, din Piaţa Tiananmen. Adică, noi, părinţii democraţiei din Bistriţa le judecăm altor popoare liderii.

Întrebată pe acest subiect, Excelenţa Sa, a precizat:
„A fost un foarte important conducător al statului nostru. Şi acum numele lui se bucură de un larg respect din partea poporului chinez. Fără el, fără priceperea reformei dumnealui, China nu ar fi avut succese aşa de mari. Noi îl considerăm începătorul reformei, deschiderii Chinei către lumea de afară. Conducătorii Chinei de acum continuă să meargă pe calea creată de Deng Xiaoping. Ne bucurăm că numele lui Deng Xioaping se bucură de respect şi în rândul poporului român, dar modul de expresie al respectului faţă de un important politician poate să aibă mai multe feluri. Dacă populaţia din judeţul Bistriţa-Năsăud este de acord cu construirea unei statui a lui Deng Xiaoping în oraşul dumneavoastră este o vie expresie a respectului faţă de el. Întregul popor chinez îl respectă foarte mult pe Deng Xiaoping, dar ridicarea unei statui a lui nu este practicată în toate oraşele chineze. De pildă, multe ţări au tradus cărţile sale şi aceste este un mod de exprimare a respectului. Noi respectăm alegerea poporului român.”

Carmen Bulz
Gabriela Ciornei

Comentarii

10/08/12 08:50
Vizitator

La cateva luni dupa ce un primar idiot (din pacate reales) isi propunea ca pe o mare realizare ridicarea la Bistrita a statuii liderului comunist chinea Deng Xiaoping, ceea ce a provocat o serie de reactii adverse. Acum acelasi neispravit a reluat aceeasi tema in prezenta ambasadorului chinez.Doamna ambasador s-a aratat surprinsa, afirmand ca "daca populatia Bistritei este de acord" ea se bucura.Aceasta lasa sa se inteleaga ca nu-i nevoie sa fi chiar atata de lingau pentru a stabili relatii de colaborare cu cineva.
De fapt cine a fost acest lider comunist chinez si ce "merite" a avut el? Deng Xiaoping, fostul lider comunist chinez este, probabil, cel mai bine cunoscut pentru doua lucruri: represiunea impotriva miscarii pro-democratice din Piata Tiananmen de pe 4 iunie 1989 şi măsura de a permite nomenclaturii comuniste sa se imbogateasca.In acelasi mod, Ion Iliescu, cu un an mai tarziu (13-15 iunie 1990)a reprimat miscarea democratica din Piata Universitatii cu ajutorul minerilor (mineriada de trista amintire impotriva "GOLANILOR").La randul sau, Iliescu (omul "cinstit dar sarac") a permis imbogatirea securistilor si comunistilor.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5