Ambulanţa bistriţeană funcţionează la limită. Parc auto uzat şi acoperire de personal de doar 46%

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Bistriţa-Năsăud funcţionează cu doar 46% din normativele minime de personal prevăzute de legislaţia în vigoare, dar şi cu un parc auto destul de învechit şi uzat. Datele au fost prezentate de dr. Annabella Muzsi, managerul SAJ B-N, în cadrul Colegiului Prefectural. Potrivit acesteia, parcul auto este format din 36 autosanitare, trei sferturi dintre ambulanţe având o uzură semnificativă, iar mai mult de jumătate din parcul auto fiind format din autospeciale cu peste 500.000 km la bord. „Avem mari speranţe ca în acest an să se finalizeze licitaţia naţională pentru autosanitare”, a declarat managerul Annabella Muzsi.

         În primul semestru al anului, echipajele SAJ B-N au deservit 21.231 solicitări de urgenţă şi transport, în creştere cu 7% faţă de perioada similară din 2016. „Au fost oferite servicii unui număr de 13.176 persoane, dintre care 1457 copii sub 18 ani, ceea ce relevă că aproximativ două treimi din solicitanţi au apelat la serviciile SAJ de mai multe ori în acest semestru”, a prezentat şeful SAJ B-N, adăugând că unitatea bistriţeană este una dintre puţinele servicii de ambulanţă care face şi transport pentru persoane dializate.

         Timpul mediu de intervenţie a fost de 5 minute şi 18 secunde în urban şi 18 minute şi 47 secunde în rural. Cele mai frecvente motive de solicitare au fost durerile abdominale, de spate şi de membre – 2561 cazuri, reprezentând 19,04%, diverse leziuni – 1157 cazuri, reprezentând 11,58% şi accidentele vasculare cerebrale – 1531 cazuri, reprezentând 11,38%. La un număr de 136 persoane în stop cardiorespirator, manevrele de resuscitare au fost instituite, 23 dintre aceştia răspunzând pozitiv la manevre, acestea reluându-şi funcţiile vitale.

Din cauza numărului mic de medici, în Compartimentul de urgenţă, mare parte a activităţii este deservită de asistenţii medicali. Pentru că activitatea se desfăşoară în regim continuu, a fost nevoie ca personalul să presteze ore de gardă (medicii) şi ore asimilabile cu orele de gardă (pentru personalul operativ) fiind plătite aproape 20.000 ore, în medie 150 ore/semestru/salariat. Dr. Annabella Muzsi remarca faptul că mult mai eficient ar fi un număr mai mare de angajaţi în locul orelor suplimentare, asta pentru că şi angajaţii devin din ce în ce mai obosiţi.

„Unitatea a funcţionat în parametrii optimi, dar la limită, de-a lungul semestrului I al anului 2017, fără perturbări majore în domeniul activităţilor fundamentale şi, chiar dacă a depus eforturi susţinute, a făcut faţă la toată gama de solicitări. Prioritatea absolută este reprezentată de continuarea acţiunilor demarate în vederea îmbunătăţirii parcului de ambulanţă şi a resurselor de personal, la toate categoriile de angajaţi, pentru că asigurarea unei activităţi calitativ-superioare necesită în primul rând asigurarea resursei umane suficiente”, a menţionat managerul general al ambulanţei bistriţene. 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5