2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Ana Dragu, preşedinte Asociaţia Autism Europa: De cinci ani, legea autismului nu are norme metodologice

2 aprilie a fost declarată Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului de  Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, în anul 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizaţiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfăşoara acţiuni menite să atragă atenţia asupra problematicii autismului.

În acest context, reprezentanţii Asociaţiei Autism Europa Bistriţa au tras un semnal de alarmă privind legea autismului, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene la integrarea, susţinerea serviciilor pentru copiilor cu autism. Au făcut şi un bilanţ al proiectelor derulate anul trecut.

"Legat de modul cum se acordă aceste finanţări nerambursabile, avem o observaţie de făcut: ar trebui ca Primăria şi Consiliul Judeţean să găsească o altă modalitate de finanţare a proiectelor pe social, mai ales că li se permite prin Legea 134 să se acorde subvenţii.

Am avut un proiect cofinanţat de Consiliul Judeţean, în valoare de 7.500 lei, 3.200 a fost finanţarea noastră şi el s-a referit la acordarea unor ore de kinetoterapie pentru copii cu tulburări din spectrul autist. S-au făcut 300 de ore gratuite pentru 30 de copii, aici în cadrul Centrului, cu kinetoterapeutul nostru. Tot din aceeaşi zonă a kinetoterapiei am reuşit să încheiem un parteneriat cu Casa Ema, ceea ce a implicat intrări gratuite ale copiilor şi ale însoţitorilor. Mai avem proiectul cu premiile antiscriminiare prin care premiem cadrele didactice care ajută la integrarea copiilor cu tulburări de dezvoltare, nu numai cu tulburări în spectrul autist, în învăţământul de masă. Au fost premiate 40 de cadre didactice”, a declarat psihologul Liviu Cotuţiu.

"În Bistriţa-Năsăud nu se acordă subvenţii de la bugetele locale, aşa cum prevede legea, fiindcă toţi motivează că ei acordă finanţări nerambursabile care, evident, sunt mai mici. Proiectele sunt foarte stufoase, noi la Primărie nu am mai aplicat de 4 ani, iar finanţările sunt foarte mici raportate la proiectele depuse pe domeniile cultural şi sportiv. Chiar glumeam că o să ne facem Partidul Cultural Sportiv şi atunci aplicăm pentru finanţări nerambursabile. Am reuşit să convingem Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Judeţean să depună un proiect, pentru că lor nu li se cere cofinanţare, pe fonduri norvegiene, încă nu e semnat contractul de finanţare. La Şcoala Generală nr. 4 va exista un centru educaţional de autism, vrem să facem o şcoală pilot, un centru şcolar de educaţie incluzivă adevărat.

De cinci ani, legea autismului nu are norme metodologice. A apărut în 2010 şi încă nu sunt normele metodologice de aplicare, deci ea nu se aplică. Prevede screening făcut de medicii de familie, screening care, evident, nu se face”, a afirmat Ana Dragu, care a avut ideea înfiinţării Centrului pentru Resurse şi Referinţă în Autism "Micul Prinţ”.

În baza de date a Centrului sunt 60 de copii, mulţi dintre aceştia provin din familii cu venituri modeste.

"Sursele de venit sunt, în principal, sponsorizările părinţilor, formularele de 2%. Sunt costuri foarte mari pentru un copil cu autism. Avem în baza de date 60 de copii. Sunt foarte mulţi care sunt pe zona Năsăudului şi nu ajung niciodată la Centru. Avem o doamnă la Năsăud care lucrează cu ei. Zilnic, 15 copii vin la Centrul din Bistriţa. Noi îi avem în evidenţă şi apelează la noi când au probleme. Pentru a ajunge la Centru depinde foarte mult de posibilităţile şi disponibilitatea părinţilor. Unii dintre ei, din păcate, nu sunt suficient de educaţi cu privire la intervenţia timpurie”, a precizat Ana Dragu.

În România, la nivelul anului 2012, erau înregistrate 7.179 persoane diagnosticate cu autism însă specialiştii estimează un număr real de până la 15.000 de cazuri, majoritatea nefigurând în evidenţa oficială. Drepturile persoanelor cu autism din România sunt promovate de Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist – FEDRA.

Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului a fost marcată şi la Bistriţa prin muzică, pictură, dans, iar în cursul serii, clădirea Palatului Administrativ a fost iluminată în albastru. De asemenea, au fost lansate 100 de lampioane albastre - povestea fiecăruia dintre copiii care suferă de tulburări de spectru autist din judeţul Bistrița-Năsăud.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5