Andrei Mureşanu, poetul cu suflet de foc
Casa memorială “Andrei Mureşanu” a găzduit un amplu eveniment menit să marcheze împlinirea a 150 de ani de la trecerea în veşnicie a poetului nepereche Andrei Mureşanu, autorul versurilor Imnului Naţional- “Deşteaptă-te, române!”.
Consiliul Judeţean şi Biblioteca Judeţeană ”George Coşbuc” au fost organizatorii manifestării ”Andrei Mureşanu – comemorare 150”, care a debutat cu cuvântul managerului Bibliotecii Judeţene, scriitorul Ioan Pintea, care a vorbit despre importanţa poetului în rândul celor mai mari nume româneşti, dar şi despre cărţile apărute pe marginea operei acestuia, menţionând aici ”Andrei Mureşanu. Poezii şi publicistică” -Editura Eikon, ”Andrei Mureşanu. Monografie” - Ion Buzaşi -Editura Charmides, ”Imnul Naţional Deşteaptă-te române. Scurt istoric” -Vasile Oltean-Editura Fundaţia Prima Şcoală Românescă, lansate cu acest prilej.
Alexandru Pugna, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, spune despre Andrei Mureşanu că este o personalitate remarcabilă a judeţului, cu care ne mândrim, faţă de care avem o datorie morală de a menţine aprinsă flacăra spiritului românesc: Chiar dacă ar fi aşa, ca Andrei Mureşanu să fi scris doar versurile poemului care azi se constituie în Imnul Naţional al României, şi tot ar fi unul dintre marii oameni de cultură. Dar Andrei Mureşanu este mult mai mult decât atât.
Prof. univ. dr. Ion Buzaşi a avut în centrul discursului poezia ”Un răsunet”, apărută în 1848, care după Revoluţia din 1989 a devenit Imnul de Stat al României: “ un cântec ce ne-a însoţit istoria, poetul îndemnându-ne la unitate, la unirea românilor şi la preţuirea limbii noastre”. Pr. dr. Vasile Oltean a demonstrat că dascălul de cântări, profesorul şi cântăreţul George Ucenescu este adevăratul creator al muzicii, după însăşi mărturia sa: „Sosind furtunosul an 1848, poetul [Andrei Mureşianu] căuta o melodie după care să compună un sonet, care să cânte între amicii ce erau să se adune la grădina parohului pentru o petrecere. Am cântat mai multe cântece de probă, iar sosind la ultimul cânt Din sânul maicii mele, iar că vine poetul [Andrei Mureşeanu], împreună cu patru domni români [N. Bălcescu, I. Brătianu, Gh. Magheru, V. Alecsandri]; [...] îmi dete d. Andrei Mureşan poesia făcută [...] îi probăm puţine rânduri şi văzând că în tot melosul este o minune potrivit, l-am cântat cu vocea mea tânără şi puternică până la fine [...] Din ziua aceea, cântecul Deşteaptă-te, române! s-au făcut cel mai plăcut şi familiar, iar eu eram poftit în toate părţile ca să-l cânt şi să învăţ tinerimea să-l cânte bine şi regulat”. Deci, compozitorul imnului este G. Ucenescu şi nu Anton Pann (între timp, Ucenescu devine cursantul lui A. Pann la şcoala sa de psaltichie şi tipar psaltic de la Seminarul Mitropoliei, profesorul popularizând cântecul ucenicului său). Cel care face confuzie între cei doi compozitori este episcopul, apoi mitropolitul Iosif Naniescu, confuzie care s-a perpetuat până azi. Deşi n-are notorietatea lui Anton Pann, G. Ucenescu este un merituos compozitor de muzică bisericească şi culegător de folclor românesc, autorul a mai multor volume.
Prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta – directorul Spitalului Judeţean, a avut un expozeu despre statuia lui Andrei Mureşanu din Bistriţa, dezvelită pe 29 noiembrie 1938, în Piaţa Unirii ( în locul unde se află cum bustul lui Liviu Rebreanu), pe locul unde în urmă cu 20 de ani (1 decembrie 1918) plecase spre Alba Iulia delegaţia bistriţenilor pentru a vota Unirea cu Ţara. Pentru prima dată statuia de bronz a poetului (300x100x90 cm) a fost admirată de peste 80.000 de bistriţeni, adunaţi pentru a cinsti marele eveniment, personalităţi ale culturii şi artei, urmaşi în linie directă ai poetului. Andrei Mureşanu, omul şi luptătorul, admirabil redat artistic de sculptorul Corneliu Medrea, scrutează vizionar viitorul naţiunii sale în care crede. Mâna dreaptă ridicată energic inspiră privitorului ideea de forţă călăuzitoare, atât de necesară maselor în revoluţie. În timp ce mâna stângă, într–un gest de reţinere abia stăpânită, strânge filele unei cărţi ce poartă deviza dragă paşoptiştilor "Dreptate, Frăţie". Dar vremurile erau tulburi şi, din păcate, după numai doi ani, în urma dictatului fascist de la Viena, statuia a trebuit să fie mutată la Sibiu, de unde va reveni în anul 1945, fiind aşezată de această dată pe locul unde şi astăzi localnicii, dar şi oaspeţii oraşului, o pot admira.
A fost o întâlnire de suflet, ca o fereastră deschisă să intre aerul proaspăt în contemporaneitate, redescoperind pe poetul cu suflet de foc, pe bravul roman Andrei Mureşanu, după cum a concluzionat directorul Ioan Pintea.
Citiţi şi:
- Ziua Imnului Naţional, marcată la Bistriţa. Oaspeţi din 13 ţări, alături de bistriţeni
- Deşteaptă-te române – un spectacol omagial la Statuia lui Andrei Mureşanu, la 200 de ani de la naştere. Medalia Andrei Mureşanu pentru scriitorii bistriţeni
- Ziua Imnului Naţional. Oaspeţi de peste mări şi ţări în oraşul autorului Imnului României
- MIRCEA GELU BUTA ÎN ROMÂNIA LITERARĂ
- Andrei Mureşanu omagiat de Clubul Monarhiştilor Bistriţeni
Comentarii
Legat de Andrei Muresanu, mai trebuie spus ca in inima orasului Bistrita, pe strada Crinilor se afla o vatra de spiritualitate romaneasca, comparabila (pastrand proportiile) cu muzeul primei scoli romanesti din Scheii Brasovului, al carui custode este nimeni altul decat pr. dr. Vasile Oltean. Caci, biserica, cimitirul si scoala au fost intotdeauna izvorul spritualitatii la romani. Acest loc a infruntat vremurile si vremile, scapand si de asa-zisa sistematizare din perioada comunista, si care dupa multi ani a inceput sa fie scos la lumina din bezna de uitare si delasare, prin reabilitarea si resfintirea cimitirului. Istoricii spun că în acest cimitir se află şi osemintele fratelui poetului Andrei Mureşanu.
Trebuie spus ca biserica de lemn de pe Crinilor a aparţinut Bisericii Greco-catolice din Bistriţa până în anul 1897 când a fost donată românilor din Lechinţa. Intre timp, În 1893 ansamblul fostei manastiri a minoritilor nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărat de Biserica Greco-catolică si astfel credinciosii greco- catolici care pana atunci nu aveau voie sa isi construiasca biserica in cetate au reusit sa aiba o biserica a lor pana in 1948 cand regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi “biserica de la coroana” a fost preluat de către ortodocşi.
Si totusi, pe strada Crinilor trebuie mers mai departe pana cand si vechea scoala confesionala care sta sa se prabuseasca, va fi reabilitata si redata circuitului spiritual, prin organizarea unui amplu ansamblu muzeal, evocator al primei vetre a comunitatii româneşti de acum mai bine de 250 de ani la Bistrita.
Adaugă comentariu nou