Ansamblul de violonişti Allegretto din Beclean a sărbătorit 240 de ani de la naşterea compozitorului Ludwig van Beethoven la M

După călătoria reuşită din toamna anului trecut legată de numele lui Joseph Haydn (la Esterhaza -Ungaria şi Eisenstadt - Austria), profesorii Teodor şi Larisa Bălan din Beclean, conducătorii Ansamblului de violonişti „Allegretto” au hotărât să mai organizeze o asemenea excursie culturală şi în această toamnă. Pregătirea programului artistic a început din 15 septembrie. Membrii ansamblului au reuşit să înveţe 4 piese de Beethoven şi au inclus în program şi piese de Mozart şi Haydn, cei de la care tânărul Beethoven a luat ore venind de la Bonn la Viena. Avea atunci 17 ani, Mozart – 30 de ani şi Haydn – 60 de ani.

Programul pregătit a cuprins în total 17 piese: Beethoven: Menuet în sol, Sonatina, Flaşnetarul şi Oda bucuriei din Simfonia nr.9; Mozart: Menuet, Cântec de leagăn, Cântec de primăvară, Allegretto; Haydn – Andante din Simfonia 94, Menuet din Simfonia 100, Rondo în stil unguresc din trio ş.a.

Muzeul Beethoven din Ungaria se află în orăşelul Martonvasar, fost domeniu al familiei nobiliare Brunszvik – oameni de cultură, care l-au apreciat şi susţinut pe compozitor. Franz Brunszvik – unul din cei mai apropiaţi prieteni ai lui Beethoven l-a adus la castel. Lui i-a dedicat compozitorul una din cele mai valoroase sonate – „Appassionata”. Cele 2 surori Brunszvik, Tereza şi Josephina, i-au fost eleve la pian. Tereza Brunszvik a fost chiar logodită cu compozitorul, dar după 2 ani de aşteptare, Beethoven văzând că părinţii fetei se opun căsătoriei lor a rupt logodna. Avea atunci 40 de ani şi era surd. A început să-şi piardă auzul în 1796 (la doar 26 de ani). În primii ani n-a mărturisit nimănui această tragedie având speranţă că-şi va reveni la normal, însă n-a fost să fie aşa. A început să evite societatea, s-a retras. Medicii nu-i dădeau nici o şansă. Căzuse în depresie. În acei ani s-a apropiat mai mult de familia Brunsvik şi a petrecut mai multe veri la castelul din Martonvasar.

Membrii Ansamblului „Allegretto” au avut noroc de 3 zile însorite şi calde de toamnă în excursia culturală organizată în Ungaria, bucurându-se de cazare într-o zonă de agrement (la aproximativ 40 Km de Budapesta) pe malul lacului Levente. Fiind sfârşit de sezon membrilor grupului Allegretto şi conducătorilor lor li s-a permis să facă şi un foc de tabără, să folosescă terenul de volei, copiii având posibilitatea să se joace până se lăsa întunericul. Timpul petrecut acolo a fost pentru ei de neuitat.

În cea de-a doua zi au plecat spre Martonvasar (la 12 km). Acolo au depus mai întâi flori aduse chiar de acasă, din Beclean, la bustul din incinta muzeului, apoi copii aliniaţi de o parte şi de alta a monumentului, au cântat 4 piese de Beethoven, aplaudaţi de cei câţiva turişti care la acel moment vizitau muzeul. În încheiere au cântat „Oda bucuriei”, iar cei prezenţi au cântat împreună cu ei textul în limba magiară.

Cu viorile în mână au continuat excursia prin parcul imens cu peste 100 de arbori rarisimi. Pe teritoriul parcului era un lac cu o insulă în mijloc. Au trecut podul iar pe insulă au zărit o scenă, o estradă de vară cu bustul lui Beethoven pe fundal. Aici au cântat întreg programul de 17 piese.

S-au adunat să îi asculte toţi cei ce se plimbau prin parc.

În cea de-a treia zi au părăsit tabăra şi au plecat la Budapesta într-o excursie specială, să viziteze oraşul, să treacă principalele poduri peste Dunăre, să viziteze cetatea şi să dea în acest centru istoric al capitalei ungare un concert.

Erau foarte mulţi turişti, au numărat în parcare peste 20 de autobuze. Au vizitat toate obiectivele, iar spre norocul lor au urmărit schimbul gardei militare la palatul regal. Au admirat panorama întregului oraş de la înălţime, apoi au ales cel mai potrivit loc, au acordat viorile şi au dat un concert de muzică clasică pentru turiştii care i-au ascultat cu mare plăcere în aplauze meritate.

Obosiţi dar încântaţi de tot ceea ce au văzut au plecat din Budapesta spre oraşul natal, Beclean.

Merită mulţumiri din partea ansamblului de violonişti „Allegretto”, doamna Krizbai Rozalia pentru ajutorul acordat în stabilirea legăturilor cu muzeul Beethoven din Martonvasar, deasemenea fratele şi nepotul acesteia care locuieşte în acelaşi oraş, care i-a ajutat să găsească cazare pentru aceste zile de neuitat petrecute pe teritoriul Ungariei.

Etnolog Emilia Bumb Ometiţă

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5