Ansamblul folcloric ”Ciobănaşul” din Şieuţ prezent la ”Festivalul Internaţional al Păstoritului” de la Tulcea

Smaranda Mureşan, referent de specialitate CJC BN

În perioada 8-12 mai 2014 are loc la Tulcea şi la Sarighiol de Deal ”Festivalul Internaţional al Păstoritului”, ediţia a XII-a. Aflat în organizarea Primăriei Municipiului Tulcea, a Ansamblului Artistic Profesionist ”Baladele Deltei” – Tulcea, a Consiliului Judeţean Tulcea, a Primăriei Comunei Beidaud şi a Ansamblului folcloric aromân ”Dor” din Sarighiol de Deal, festivalul îşi propune păstrarea, valorificarea şi promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor păstoreşti autentice din ţară şi din străinătate. Şi în acest an la festival participă mai multe ansambluri din ţara noastră, din judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Neamţ, Olt şi Suceava, dar şi ansambluri din Bulgaria şi Macedonia.
Judeţul Bistriţa-Năsăud este reprezentat cu cinste la acest renumit festival de către ansamblul folcloric ”Ciobănaşul” din Şieuţ, acesta fiind unul dintre cele mai vechi ansambluri săteşti din judeţul nostru. Ansamblul s-a constituit şi fiinţează într-o zonă cu specific păstoresc, unde tradiţiile şi obiceiurile se află încă la loc de cinste, fiind păstrate cu sfinţenie. Dansurile, cântecele şi portul popular au fost transmise din generaţie în generaţie, în anii ’60 constituindu-se o formaţie de dansuri în cadrul Căminului Cultural din localitate. Denumirea de ”Ciobănaşul” a primit-o în anul 1992, ansamblul fiind prezent de atunci în multe spectacole şi festivaluri naţionale şi internaţionale.
La ”Festivalului Internaţional al Păstoritului”, Ansamblul folcloric ”Ciobănaşul” din Şieuţ va susţine 4 spectacole, atât în oraşul Tulcea, cât şi la Sarighiol de Deal, având un program complex ce cuprinde mai multe suite de dansuri mixte, dar şi dansuri bărbăteşti, rapsozii populari Gavril Aluaş (fluier), Ion Moldovan, Petre Dumbrăvan şi Ioan Simionca, dar şi tinerele soliste Angelica Pantea şi Teodora Simionca. Toate momentele artistice vor beneficia de acompaniamentul Tarafului Tradiţional din Sângeorz-Băi (Ionică Moldovan – vioară, Ilie Poleac – braci şi Petre Adam - contrabas).
Ansamblul este coordonat de către domnul primar al comunei Şieuţ, Ioan Dedean Bortaş, care face parte şi din colectivul activ de dansatori, fiind însoţit din partea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud de către referenţii de specialitate Smaranda Mureşan şi Paul Fabi (foto).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS]