Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ – succes răsunător la Plovdiv, în Bulgaria. Artiştii români, aplaudaţi de mii de spectatori pe scena amfiteatrului antic roman

În prima săptămână a lunii august, Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a fost prezent în Bulgaria, în oraşul Plovdiv, unde a participat la cea de a 22-a ediţie a festivalului internaţional de folclor – „International Folk Fest Plovdiv 2016”.
Ediţia din acest an a festivalului a fost organizată de Departamentul de Cultură din cadrul municipalităţii Plovdiv şi de Ansamblul Folcloric Profesionist „Trakia” din oraş şi a reunit formaţii artistice din şase ţări: Mexic, Serbia, Grecia, Ungaria, România şi Bulgaria. Spectacolele au avut loc atât în Plovdiv, cât şi în localităţile Hisarya şi Asenovrgrad.
Ansamblul folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a reprezentat cu cinste ţara noastră la manifestările culturale ce s-au desfăşurat pe parcursul unei săptămâni în Bulgaria. Colectivul artistic a fost format din 14 perechi de dansatori coordonaţi de instructorul Pantea Ignat. Aceştia au pus în scenă jocurile tradiţionale din comuna Şieuţ (De-a lungul, Roata, Băiţa, Sârba, Brâul, Şchioapa, Rara, Învârtita), unele dintre ele fiind deja incluse în patrimoniul Mondial UNESCO. Alături de dansatori, pe scenă au evoluat solişti vocali şi instrumentişti care au încântat publicul prin muzica de calitate şi prin interpretarea deosebită.
Programul artistic zilnic din cadrul festivalului debuta cu o lungă paradă a formaţiilor participante, prilej de încântare pentru publicul spectactor care a avut ocazia să vadă şi să admire frumoasele noastre costume populare, ghidul bulgar confirmându-ne faptul că acestea au fost cele mai apreciate din întreg festivalul şi că turiştii ruşi, chinezi şi americani prezenţi în oraşul Plovdiv s-au arătat extrem de interesaţi şi receptivi la tradiţiile româneşti şi frumuseţea acestora, dansatorii fiind extrem de solicitaţi pentru poze.
Spectacolele au avut loc în centrul oraşului Plovdiv, în piaţa „Stefan Stambolov” din faţa primăriei, dar şi în Teatrul Antic din oraş, în amfiteatrul roman, o locaţie deosebită care a oferit manifestărilor un caracter aparte. Totodată, membrii ansamblului „Ciobănaşul” au avut bucuria să evolueze şi pe scena Teatrului Municipal din oraşul Hisarya, un oraş staţiune foarte vechi, în care se pot încă vedea şi admira viaductele romane.
Seara de gală a folclorului mondial şi ceremonia de închidere a festivalului au fost de excepţie, dansatorii noştri având ocazia să evolueze pe scena imensă din Amfiteatrul Roman din Plovdiv în faţa a peste 5.000 de spectatori care au aplaudat frenetic evoluţia ansamblului din Şieuţ, bucuria tuturor participanţilor fiind marcată printr-o imensă horă bulgărească şi un impresionant foc de artificii.
Se cuvine să adresăm mulţumiri domnului primar al comunei Şieuţ, Ioan Dedean, pentru sprijinul acordat colectivului artistic din localitate în vederea deplasării la Festivalul Internaţional de Folclor din Bulgaria. Plovdiv este al doilea oraş ca mărime după capitala Sofia, cel mai mare şi mai important oraş din regiunea istorică Tracia, având o istorie de mii de ani, fiind cel mai vechi oraş permanent locuit din Europa şi unul dintre puţinele care încă mai păstrează vestigii romane.
Delegaţia culturală a fost condusă din partea Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud de Smaranda Mureşan, etnolog, care s-a ocupat îndeaproape de toate aspectele organizatorice şi s-a asigurat de buna desfăşurare a tuturor momentelor artistice.
Aşadar, Ansamblul Folcloric „Ciobănaşul” din Şieuţ a avut parte de un turneu de excepţie în Bulgaria, la Plovdiv, a avut ocazia să lege prietenii cu celelalte formaţii artistice şi s-a întors acasă cu însemnele festivalului – diplome şi distincţii, dar şi cu amintiri frumoase.

Etnolog Smaranda Mureşan
Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5