ANUARUL BÂRGĂUAN

Aşezarea situată la răsărit de Cetatea Bistriţei şi întinsă până la muntele cel mare, ce poartă numele contelui Henel, căruia regele Carol de Anjou i-a făcut-o danie regală în 1311, nu este alta decât vatra veche a Ţării Bârgaielor. Acest străvechi ţinut al Daciei, aflat la est de limesul cunoscut al Imperiului Roman, are o istorie îndelungată şi zbuciumată, încă foarte puţin investigată. Datele de cunoaştere sunt relativ reduse, iar rezultatele cercetărilor ştiinţifice plutesc încă în bezna trecutului, informaţiile sunt prea puţin corelabile şi ajung cu greu să vadă lumina tiparului. Din acest punct de vedere, ţinutul bârgăuan a rămas la un nivel inferior de cunoaştere, cel puţin, în raport cu “terra Samusiensis”, de a cărei istorie se leagă, dar şi faţă de alte zone transilvane, cu evoluţii asemănătoare.

Ideea realizării unei publicaţii culturale periodice, care să cuprindă lucrări din toate domeniile: ştiinţe, etnografie, arte şi literatură, despre ţinutul bârgăuan, este veche. Până acum realizarea ei a fost posibilă doar într-un manuscris xerografiat, în două volume omagiale, întitulat “Plaiuri Bârgăuane”, editat în 1986 de către un grup de inimoşi intelectuali bârgăuani, cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară (cunoscută atunci), a localităţii Prundu Bârgăului şi 200 de ani de la înfiinţarea primei şcoli bârgăuane.

Lucrarea amintită cuprindea importante articole despre ţinutul bârgăuan şi comunicări ştiinţifice, susţinute cu ocazia celei de a XV-a ediţii a Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului, desfăşurată în acelaşi an, la Prundu Bârgăului. Încercări mai vechi, de editare a unei publicaţii locale, au fost de scurtă durată, în perioada interbelică, prin tipărirea câtorva numere ale gazetei “Valea Bârgăului”, conţinând interesante articole cu referiri locale dar şi regionale şi naţionale.

Oaltă publicaţie a fost prima serie a Gazetei de Bârgău, care a apărut în 10 aprilie 1992, dar au fost realizate numai 11 numere.

În spaţiul bârgăuan există, în prezent, o singură publicaţie care de 7 ani apare lunar, “Gazeta de Bârgău”, serie nouă, ca supliment al cotidianului “Răsunetul”, a cărei rază de percepţie cuprinde întregul judeţ şi poate fi accesată pe net. Dar de aici şi până la existenţa unei publicaţii culturale periodice, care să cuprindă complexitatea evenimentelor, datelor şi informaţiilor, referitoare la ţinutul bârgăuan, mai este distanţă.

Considerând necesitatea unei astfel de publicaţii ca o acţiune stringentă, am iniţiat, încă de mai mulţi ani, editarea revistei “Anuarul Bârgăuan”, în care să fie publicate lucrări referitoare la “Ţara Bârgaielor” şi în primul rând, comunicările ştiinţifice susţinute, anual, la ediţiile Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului.

În acest prim volum vor fi publicate comunicările ştiinţifice prezentate la simpozionul din anul 2010, având ca temă “Personalităţi ale Ţării Bârgaielor”, dar şi lucrări susţinute la ediţiile anterioare ale simpozionului, din anii 2007, 2008, 2009 şi unele mai vechi, considerate importante, pe care am reuşit să le obţinem de la autori. Rămâne un deziderat ca acţiunea să continue, iar în numerele viitoare să fie publicate lucrările mai importante, susţinute la celelalte ediţii anterioare ale simpozionului, aflate încă în manuscris, pe măsura recuperării lor şi redactării computerizate.

Primul “Anuar Bârgăuan” este un mai vechi început, nerealizat din cauze financiare, dar apariţia lui, în 2011, la o posibilă acceptare a sărbătoririi atestării, de acum 700 de ani, a ţinutului bârgăuan, aniversarea a 225 de ani de la înfiinţarea primei şcoli la Prundu Bârgăului şi a 50 de ani de la înfiinţarea Liceului “Radu Petrescu”, volumul marchează jubileul celor 40 de ani împliniţi de Simpozionul Cultural al Văii Bârgăului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5