Anul 2016, un an prea putin previzibil din punct de vedere financiar

Pornind de la premisa ca anul 2015 a fost unul cu adevarat tumultos, aseptarile pe care le avem de la perioada ce urmeaza nu pot fi unele certe. Insa, pentru a efectua o analiza obiectiva asupra a ceea ce urmeaza, noi trebuie sa trecem in revista evenimentele financiare majore care ne-au afectat anul trecut.

Prima miscare dramatica a fost cea a francul elvetian. Parcurgerea atenta a unui curs CHF ne va oferi, statistic, cele mai importante miscari pe care le-a urmat francul elvetian. Conform specialistilor, daca francul elvetian si-ar fi conservat limita de 1,2 unitati pentru un euro, aceasta nu ar fi fost o strategie sustenabila pentru bancile din Elvetia, ele fiind obligate sa investeasca in cantitati imense de valuta.

Bineinteles, intarirea francului in raport cu moneda europeana, respectiv euro, a condus la impresia generala conform careia exporturile elvetiene sunt cu mult mai scumpe decat obisnuiau sa fie odinioara. In plus, supraevaluarea spontana a francului elvetian a destabilizat si publicul general care isi efectuase, in trecut, credite la banca in aceasta moneda.

Nici Grecia nu a fost ferita de probleme financiare, intr-un anumit punct eventualitatea unui "Grexit" fiind din ce in ce mai palpabila. Ce semnificatie poarta sintagma "Grexit"? Asa cum probabil intuiti, ea se refera la iesirea Greciei din Uniunea Europeana, o probabilitate care la un moment dat parea viabila pentru politicienii ajunsi la putere.

O alta problema a fost reprezentata de faptul ca grecii au votat intr-o maniera contrastanta. O parte semnificativa dorea sa elimine probabilitatea ca Grecia sa fie exclusa din Uniunea Europeana, fapt care ar fi destabilizat numeroase industrii ce aduceau profit tarii, asa cum ar fi turismul, iar pe de alta parte oamenii de rand au inceput sa renunte la conturile si la economiile pe care le pastrau in euro, gestul fiind provocat de teama de reaparitie a drahmei.

Un alt aspect financiar pe care nu il putem ignora a fost reprezentat de miscarea pe care a abordat-o statul chinez, acesta oferind yuanului posibilitatea de a fluctua dupa bunul sau plac. Asumarea acestui risc a parut, la momentul respectiv, o strategie care avea sa infloreasca si mai mult economia Chinei, insa efectele au fost unele contrare. Asadar, de la o crestere de 10%, China se confrunta cu o ascensiune care nu parea capabila sa depaseasca pragul de 7%. Dupa cum puteti observa la analiza unui curs BNR, efectele acestei miscari au fost simtite si la nivel national, leul confruntandu-se cu o presiune constanta de devalorizare.

Incet, incet, ajungem la o alta sursa infinita de uimire, respectiv ieftinirea constanta a petrolului. Cauzele sunt si de aceasta data unele multiple. Pe de-o parte, statul chinez nu isi mai conserva statutul de consumator edificator pentru industria petrolului, tocmai pentru ca a sa economie este intr-o continua schimbare. Pe de alta parte, in Statele Unite ale Americii se individualizeaza asa - zisa revolutie a gazelor de sist, care a transformat SUA intr-un exportator important la nivel global. Iar daca sentimentul de competitie nu se instalase deja foarte comod, atunci trebuie sa amintim faptul ca Iranul a reintrat pe piata petrolului.

Cu toate acestea, succesiunea evenimentelor financiare din anul curent pare a nu fi deslusita in totalitate de analisti. Tot ceea ce se cunoaste pentru anul curent este faptul ca francul elvetian nu isi va pierde dependenta de euro, faptul ca petrolul a reusit sa atinga pretul minim dupa un interval de timp in care a tot fost supraevaluat. Totodata, este o certitudine faptul ca mediul european ramane sub o ampla tensiune geopolitica, aceasta fiind capabila in orice moment sa produca alte dezechilibre economice.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5