Apă mai curată pe Someş în jos şi la Bistriţa. Lucrările la staţiile de epurare, finalizate

Lucrările executate în cadrul Contractului de lucrări 2 – Staţie de epurare apă uzată şi colectoare de transfer pentru clusterele Bistriţa, Beclean, Salva şi Sângeorz-Băi – au fost finalizate, comisia de recepţie fiind în proces de preluare a noilor investiţii. 
 
Staff-ul Consiliului Judeţean, al companiei Aquabis, reprezentanţi ai constructorilor, ai firmelor de proiectare, de consultanţă tehnică, primari de pe Valea Someşului au participat la inaugurarea a două dintre obiectivele realizate în cadrul CL 2, şi anume staţiile de epurare de la Sângeorz Băi şi de la Salva.  
 
În urma licitaţiei, contractul a fost adjudecat de asocierea SC Hidrocanal SRL - Von Roll BHU Umwelttechnik GmbH, valoarea fiind de 73.511.468 lei (fără TVA), adică aproximativ 16,7 milioane euro. 
 
Este o investiţie foarte importantă pentru locuitorii din mai multe comune şi oraşe ale judeţului. Prin CL 2 s-au construit Staţiile de epurare de la Sângeorz Băi, de la Salva şi Beclean şi s-a modernizat Staţia de epurare de la Bistriţa. De asemenea, prin proiect au fost construite nouă staţii pompare ape uzate, dintre care două în Sângeorz Băi, una la Salva şi şase în Beclean, dar şi 29 km de conducte de refulare şi colector de transfer apă uzată. Investiţiile din acest contract de lucrări deservesc o populaţie de 185.000 locuitori. A fost un contract destul de complicat, tergiversat, mă bucur că am ajuns cu el la final. Sunt lucrări de foarte bună calitate”, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan.
 
În completare, vicepreşedintele Dorin Popescu a punctat faptul că prin astfel de proiecte „ne apropiem de ceea ce înseamnă normalitate în Europa, apă, canal şi drumuri. „Ne-am făcut datoria şi zicem că, pe viitor, vom avea rezultate la fel de bune, indiferent de ce se întâmplă pe plan naţional. Noi ne vedem de treabă şi vedeţi ceea ce se realizează”, a declarat Popescu.
 
Directorul  general Ion Şandru de la Aquabis a explicat, la prezentarea investiţiei de la Sângeorz-Băi, că staţiile includ trepte de epurare mecanică, biologică şi epurare avansată. „Staţia a fost proiectată pentru a face faţă pentru toţi locuitorii, începând cu Valea Mare, Şanţ, Rodna, Anieş, Maieru, Sângeorz Băi, împreună cu staţia veche, dată în folosinţă acum patru ani, realizată de Primăria Sângeorz Băi, prin Compania Naţională de Investiţii. De două luni de zile a fost pusă în funcţiune şi staţia nouă, deoarece constructorul a trebuit să demonstreze că 30 de zile consecutiv staţia funcţionează în parametri”, a precizat Ion Şandru. 
 
Nu în ultimul rând, edilul oraşului Sângeorz-Băi, Roland Venig, a ţinut să menţioneze importanţa acestei investiţii pentru locuitorii din zonă, dar şi pentru dezvoltarea turismului. 
„Noi, românii, ne-am obişnuit să pretindem să obţinem lucruri curate şi nu ne interesează ce deversăm. De aceea este foarte importantă această staţie şi mă bucur s-a reuşit implementarea programului care racordează toate locuinţele posesoare de racord de apă şi la canalizare, având în vedere că poluarea nu mai este cea de pe vremea bunicilor. Detergenţii şi toate celelalte lucruri pe care le folosim în casă sunt foarte periculoase pentru mediu. Această investiţie este foarte importantă pentru tot ceea ce înseamnă mediu în Sângeorz -Băi şi pentru premisele dezvoltării turismului în zona noastră. Urmează o perioadă grea pentru Aquabis, trebuie să racordeze toate locuinţele la canalizare. Proiectul este terminat până în poarta casei fiecărui cetăţean, dar mai urmează şi partea de racordare”, a declarat primarul Rolnad Venig. 
 
 *** 
Preşedintele Moldovan: Două contracte se vor încheia în 2016. Veşti bune pentru etapa a doua din Master Plan
 
Preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, a menţionat că în proiectul ”Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, cofinanţat prin POS Mediu, mai sunt două contracte care nu vor fi încheiate în 2015. 
 
Potrivit acestuia, contractul de lucrări 6 a fost reziliat cu asocierea de firme care îşi adjudecase reabilitarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a apei şi canalizare în mai multe localităţi, plus aducţiuni de apă. „În momentul de faţă se lucrează la actualizarea documentaţiei, pentru ca în această iarnă să putem face achiziţia, după ce va fi împărţit în patru loturi, ca să nu mai avem riscurile neexecutării lucrărilor. Mulţumesc fostului ministru Nica şi Guvernului Ponta care au reuşit să convingă Comisia Europeană să fazeze aceste lucrări pe care nu le-am putut finaliza şi mai avem la dispoziţie şi 2016 pentru a termina lucrările. Acest contract face referire la Sângeorz Băi, Maieru, Rebrişoara, Salva, Năsăud şi Telciu. Vom face patru loturi. Mai avem CL8 opt, unde am reuşit să aducem o finanţare de 28 milioane euro din economii, un contract care va fi finalizat cel târziu în primăvara anului viitor”, a precizat Radu Moldovan.
 
De asemenea, a fost finalizată achiziţia pentru documentaţiile tehnice şi asistenţa tehnică la etapa a doua a Master Planului de apă şi canalizare. „Vinerea trecută s-a pronunţat CNSC şi a respins contestaţiile. După ce vom primi comunicările oficiale, vom trece la semnarea contractului. Îmi doresc în această iarnă – primăvară să se poată lucra la documentaţiile tehnice şi sper ca cel târziu la finalul verii să putem semna contractul şi să începem efectiv lucrările. Acest program are o valoare de 145 milioane euro şi va rezolva într-o proporţie foarte mare problema de infrastructură apă-canal. La finalul implementării celei de-a doua etape vom avea peste 97% din populaţia judeţului cu acces la reţeaua de apă potabilă modernizată şi între 70-77% din populaţie cu acces la reţelele de canalizare”, a menţionat şeful administraţiei judeţene. 

Comentarii

21/11/15 08:49
sibnet

Cautam colaboratori pentru activitate la domiciliu. Se poate lucra si part-time, circa 2-3 ore pe zi. Sunt necesare cunostinte minime de navigare pe internet, lucru cu fisiere pdf si word si minim studii medii. Detalii la adresa de email: [email protected]

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5