APIA va lucra în toate weekend-urile până pe 15 iunie! Doar 3,4% dintre fermierii bistriţeni şi-au depus cererile unice

Pentru a permite tuturor fermierilor să își depună cererile unice de plată a subvențiilor înainte de termenul limită de 15 iunie, funcționarii de la sediile APIA din toată țara vor avea un program special în perioada următoare.

„Vom lucra în toate weekend-urile, până pe 15 iunie. Funcţionarii noştri vor rămâne la lucru până vor rezolva şi ultimul dosar. Îi invităm pe toţi fermierii de pe raza judeţului să respecte programările făcute, pentru a nu fi probleme pe finalul perioadei”, ne-a declarat directorul executiv al APIA BN, Florin Căpraru.

Potrivit acestuia, la nivelul judeţului nostru sunt aşteptaţi să-şi depună cererile unice de plată a subvenţiilor aproximativ 37.000 fermieri, Până acum, doar 3,4% dintre fermierii din Bistriţa-Năsăud şi-au înscris cererile. În acest ritm, există şanse mare ca situaţia să se blocheze, asta pentru că zilnic, inclusiv sâmbăta şi duminica, ar mai trebui preluate şi prelucrate cam 800 cereri, iar un singur disar necesită minumim 20 minute, ca să nu spunem că poate dura şi o oră şi jumătate.

***

Altfel, ministrul Agriculturii, Danile Constantin, a anunţat că în această săptămână ar urma să fie modificată în Parlament Ordonanța 3/2015 pentru rezolvarea problemei legate de asociații.

"Săptămâna viitoare mizăm pe modificarea Ordonanței 3/2015 la nivel de Parlament, care ne va permite să venim din nou cu modificarea ordinului, astfel încât să rezolvăm și problema legată de asociații. La asociațiile de crescători de animale, cele care au în arendă, în concesiune pășuni, până acum pe ordinul actual se depunea cererea de către beneficiarul final, de către fermier. Acum dăm posibilitatea, prin modificarea ordonanței și pe urmă a ordinului, să depună și asociația, dacă există un acord al tuturor membrilor asociației să se întâmple acest lucru și numai dacă, după ce se investește în pășunile respective, sunt sume din această subvenție de plată directă, care ajung la beneficiarii finali — și anume la fermieri", a explicat Daniel Constantin.

Comentarii

13/05/15 11:09
Contzaran din B...

Contzaran din B...

Stimate domn, este incredibil ce masura a luat Guvernul Romaniei prin Ministerul Agricuturii...
- Cei care au animale, dar n-au terenuri proprietate personala, pot sa se inscrie in programul de subventie prin APIA... fara sa faca dovada unde pasuneaza cu animalele ( vite , cabaline sau ovine... ) si nu intereseaza pe nimeni de fapt, unde-si tin acestia animalele si pe terenurile cui si sub ce forma anume ;
- Cei care sunt proprietari de terenuri, nu se mai finanteaza prin APIA, considerandu-se ca acestia nu sunt "fermieri activi" cica... Deci, cu alte cuvinte, eu, daca am terenuri agricole ( pasuni si fanate... ) nu imi pot exploata terenurile sa fac nutret si sa-l pot vinde sa fac un ban cinstit ... ca daca nu am si animale... atunci "nu sunt fermier activ " .
Foarte interesanta aceasta opinie...
Altceva era, daca cei cu terenuri, nu si le-ar intretine, le-ar lasa in paragina si ar lua subventia efectiv degeaba... dar acest lucru nu-i mai intereseaza.
Pana acuma, cei care desi nu aveau animale, isi exploatau terenurile si le lucraru, ori le lasau ptr pasunat celor CU ANIMALE si primeau subventie prin APIA si incet... incet... terenurile au fost curatate de spini, de tufaris si maracini si a fost redat exploatarii ... O sa vedeti Dvs de acuma incolo, daca proprietarii acestor terenuri nu mai primesc subventii, cate or ramane in nelucrare si cum incet... incet se vor "impaduri" efectiv.
Pe oameni ii obliga sa isi dea terenurile in "arenda" , numai ca nu s-au gandit la faptul ca "arendasii" ar dori sa ia aceste terenuri aproape gratis, sa primeasca ei subventiile de la APIA si proprietarilor de drept, sa le de a colo... in batjocura 10% din valoarea subventiilor. Prin asta, mi se pare o crasa complicitate a statului in a forta o bataie de joc fata de proprietarii de drept a terenurilor ...
Va intreb pe Dvs, ce parere aveti si daca cei care "fac fan" ( cosesc iarba ) si o vand sa-si faca si ei un ban muncit de pe aceste terenuri, sunt "fermieri" sau ba... ? A cui a mai fost si aceasta crasa prostie, prin care s-au sistat subventiile prin APIA, al celor care au terenuri, dar n-au animale, desi acestea sunt curatate, intretinute si exploatate "la zi " ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5