APM BN: 16 cazuri de evaluare a pagubelor produse de animale sălbatice

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Bistriţa-Năsăud a înregistrat, anul trecut, un număr de 16 cereri de despăgubiri pentru pagubele produse de animalele sălbatice în gospodăriile oamenilor.
Potrivit directorului executiv Sever Roman, cele mai multe solicitări vin în urma pagubelor provocate de urşii care ucid animalele bistriţenilor. Doar în vreo două-trei cazuri a fost vorba de lupi care au dat iama în oi.
Foarte probabil, au fost mai multe situaţii de acest gen pe raza judeţului nostru, însă nu au fost respectate procedurile legale. Adică, după ce ursul vine în livadă şi omoară bovina, proprietarul trebuie să anunţe, în maximum 24 ore, Primăria din localitate. Autoritatea locală are la dispoziţie 24 ore să sesizeze Agenţia pentru Protecţia Mediului. Finalmente, comisia de evaluare întocmeşte dosarul pentru acordarea despăgubirilor, acesta este trimis la Ministerul Mediului care decide, conform legii, ce sumă de bani li se cuvine celor afectaţi.
Altfel, anul trecut, APM BN s-a confruntat şi cu o situaţie mai aparte. Un urs prins într-un laţ, în urma unei acţiuni de braconaj, a reuşit să scape, dar pentru că autorităţile nu ştiau ce pericol prezintă animalul, au solicitat autorizaţie de „recoltare”. Se întâmpla în octombrie… Numia că, din fericire, ursul nu a mai fost de găsit şi a scăpat cu viaţă, dacă nu l-or fi prins alţi iubitori de pastramă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5