Aproape 450 de alocaţii pentru susţinerea familiei au fost diminuate sau suspendate din cauza absenţelor şcolare

Sute de elevi din judeţ au rămas fără diferite ajutoare financiare pe care statul le acordă, absenteismul elevilor răsfrângându-se direct asupra propriilor familii, acestora fiindu-le suspendate sau diminuate alocaţiile pentru susţinerea familiei, pentru o perioadă de trei sau şase luni de zile.

Mai exact, aproximativ 450 de familii din judeţul Bistriţa-Năsăud, care primesc ajutor social din partea statului, s-au ales din această lună cu alocaţia de susţinere diminuată sau suspendată în urma numărului mare de absenţe acumulate de copiii acestora în semestrul I al anului şcolar 2014-2015, potrivit datelor furnizate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS).

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) BN a transmis către AJPIS, în luna martie, situaţia frecventării cursurilor de către copiii cu vârstă şcolară din familiile beneficiare de acest drept, pentru semestrul I.

"Astfel, la nivelul judeţului, un număr de 1.907 elevi au avut între una şi nouă absenţe nemotivate pentru care nu se aplică o diminuare, 355 elevi au avut 10-19 absenţe nemotivate, pentru care se aplică o diminuare de 20%, 20 elevi au avut 20 de absenţe nemotivate, pentru care se aplică o diminuare de 50%, iar 248 elevi au avut peste 20 de absenţe nemotivate, pentru care se aplică o suspendare pentru maximum şase luni.

Drept urmare, începând cu drepturile plătite în luna aprilie 2015 pentru luna martie 2015, cuantumul alocaţiei pentru susţinerea familiei a fost diminuat de la un total de 54.569 lei la 42.426 lei pentru 278 familii, astfel: pentru 2 familii cu 70%, pentru o familie cu 60%, pentru 7 familii cu 50%, pentru 13 familii cu 40%, iar pentru 255 familii cu 20%, pe o perioadă de 3 luni.

Pentru 167 familii cuantumul alocaţiei pentru susţinerea acestora, în sumă totală de 37.660 lei a fost suspendat ca urmare a înregistrării unui număr mai mare de 20 de absenţe nemotivate de către copiii acestora sau datorită abandonului şcolar, până la următoarea situaţie transmisă de ISJ, dar nu mai mult de 6 luni”, spune Ani Bob, director executiv AJPIS BN.

Alocaţia pentru susţinerea familiei se acordă pe bază de cerere şi declaraţie pe propria răspundere, însoţită de actele doveditoare privind componenţa familiei, veniturile acesteia, lista bunurilor mobile şi imobile, precum şi suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală nu depăşeşte suma de 2.500 euro/familie şi adeverinţe privind frecventarea cursurilor şcolare de către copiii aflaţi în întreţinere.

Aceste cereri se înregistrează la primăria de domiciliu sau reşedinţă, cu obligaţia reactualizării declaraţiei din trei în trei luni după stabilirea dreptului la alocaţie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5