Aproape 7.600 de bistriţeni au acte de identitate expirate şi nu vor putea vota în 10 iunie

*alţi 2000 de minori nu şi-au solicitat încă “buletinul”

În primul trimestru al anului, Serviciile publice comunitare de evidenţă persoanelor de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud au eliberat un număr de 8.323 acte de identitate şi s-au efectuat 1.643 schimbări de domiciliu şi 648 vize de reşedinţă. ”Însă, cu tot efortul depus de către lucrătorii de evidenţa persoanelor, la finele lunii martie 2012, la nivelul judeţului se înregistrau 9.680 de persoane nepuse în legalitate. Dintre aceştia 2.065 sunt minori care au împlinit vârsta de 14 ani şi nu au solicitat eliberarea unui act de identitate, iar 7.595 sunt cetăţeni care sunt în posesia unui act de identitate cu termen de valabilitate expirat. Dintre cele 7.595 de acte de identitate expirate 5.213 sunt din anii anteriori”, explică Liliana Cotfas, şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţa Persoanelor al judeţului Bistriţa-Năsăud.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă 97/2005, republicată, cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţa persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate. Probabil că bistriţenii nu cunosc legea, aşa se explică lipsa de preocupare din partea cetăţenilor pentru a deţine un act de identitate valabil.
“Rugăm cetăţenii care au actele de identitate expirate să se prezinte la Serviciile Publice Locale de Evidenţa Persoanelor de care aparţin, în funcţie de domiciliul fiecăruia, în vederea obţinerii unor noi cărţi de identitate. Este foarte important să se prezinte din timp pentru solicitarea unui nou act de identitate, deoarece în 10 iunie vor avea loc alegerile locale, iar persoanele care nu au un act de identitate valabil nu vor putea vota”, precizează Liliana Cotfas, şeful SPCEP Bistriţa-Năsăud.

Comentarii

11/04/12 11:01
Un cititor

Chestia asta este o porcarie ordinara! Odata ce te-ai nascut in Romania si/sau ai dobandit cetatenia acestei tari, odata ce ai certificat de nastere si pe baza lui ti s-a emis un act de identitate, ce importanta are daca acest document ( ca hartie...) este "expirat" sau ba, pentru ca tot TU esti acest cetatean si dreptul electoral, inceperea, suspendarea sau repunerea lui in termen, nu este stabilit de legea privind evidenta populatiei.
Multi cetateni, mai ales de la tara, care nu lucreaza zilnic cu actele de identitate, mai mult ca sigur ca nici nu stiu daca acesta este sau nu expirat, probabil nici nu mai stiu pe unde le este... si in plus, pe banii statului, s-au emis si "carti de alegator", pe care eu unul l-am si pus pe " oala cu smantana"... ca niciodata nu am votat cu aceasta si nici nu m-a intrebat nimeni de ea...
Stimata redactie, dreptul electoral, este stabilit prin Legea electorala si actul ( inscrisul in sine ) este doar un "act de stabilire a identitatii"... este doar actul care "poarta" acest drept pe care-l ai TU, ca cetatean al Romaniei.Ce... daca n-ai asupra ta permisul de conducere, inseamna ca nu mai ai acest drept dobandit legal , sau daca nu ai asupra ta certificatul de inmatriculare, inseamna ca masina pe care o coduci nu mai este inmatriculata legal ca sa poti circula cu ea pe drumul public ?
La urma urmei, din categoria "acte de identitate", dupa legea evidentei populatiei, este si permisul de conducere , permisul de arma, pasaportul... sau alte documente emise de Ministerul Administratiei si Internelor - documente care arata cert identitatea persoanei ( cu codul numeric personal ) si faptul ca "buletinul sau cartea de identitate" sunt sau nu "iesite din termenul de valabilitate"... nu inseamna ca cetateanul este decedat ( pe moment ce se prezinta "in personam" la vot cu actul in mana... ) si nici ca dreptul sau electoral este sau nu anulat, sau suspendat.
"Omul"... va plati eventual o amenda ca nu s-a ingrijit sa aiba documentul "la zi"... dar "stricto sensu" al legii, el, ARE DREPTUL SA VOTEZE, ca nicaieri in aceasta lege nu scrie ca NU! Numai ca noi romanii si mai ales ministrii de la guvernare, au ei un "microcip pe creier" daca nu exagereaza si daca nu "interpreteaza" cu de la sine putere ori ce lege aflata in vigoare si daca nu da "EL" niste ordine contrare sau total impotriva acesteia... ! Intotdeauna, noi romanii am fost excesivi in a intrepreta si aplica o anume lege si parca asa ne este destinul... sa ne punem singuri "funia la gat " !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5