Aproape 900 de bistriţeni calificaţi de AJOFM BN

Formarea profesională rămâne o soluţie pe timp de criză. Oamenii speră că, dobândind o nouă calificare, îşi vor găsi un loc de muncă, fie în ţară, fie în străinătate.

În primele 9 luni ale anului, Centrul de Formare Profesională din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud a derulat 38 de cursuri de formare profesională, la care au participat 890 de persoane. Doar 33 de bistriţeni nu s-au încadrat în condiţiile care asigură gratuitatea cursurilor, 857 de persoane (şomeri indemnizaţi şi neindemnizaţi şi persoane aflate în detenţie) beneficiind de „şcolarizare” fără plată. Cele mai multe solicitări au fost pentru cursul de operator calculator electronic şi reţele (11), dar şi pentru cel de lucrător în comerţ (7) sau zidar, pietrar, tencuitor (3).

Potrivit coordonatorului CFP Bistriţa, Nicolae Drăgan, oferta de formare profesională, pentru 2010, propune calificarea în 17 meserii, precum cea de bucătar, coafor, dulgher-tâmplar-parchetar, fierar betonist - montator prefabricate, frizer, instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, lucrător în comerţ, operator calculator electronic şi reţele, ospătar, patiser, sudor, zidar – pietrar – tencuitor, manichiurist-pedichiurist, lucrător în structuri pentru construcţii, cosmetician şi tehnician maseur. În prezent, se fac înscrieri pentru cursuri de operator calculator electronic şi reţele şi lucrător în comerţ, care vor debuta după completarea locurilor disponibile.

În 2010, nu s-a desfăşurat niciun curs de formare profesională cofinanţate de agenţi economici, fapt care poate fi un indicator al situaţiei financiare precare cu care se confruntă firmele bistriţene.

La finele lunii septembrie, rata şomajului ajunsese în Bistriţa-Năsăsud la 6,92%, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă fiind înregistrate 9126 persoane, dintre care 6665 sunt şomeri indemnizaţi şi 2461 neindemnizaţi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5