Aquabis beneficiază de şapte milioane euro pentru asistenţa tehnică în pregătirea etapei a II-a a Master Planului de apă şi apă uzată

Ministerul Fondurilor Europene şi SC AQUABIS SA au parafat, şla începutul lunii aprilie, contractul de finanţare pentru prima etapă a proiectului "Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Bistriţa-Năsăud în perioada 2014-2020".

"Valoarea acestei etape este de 26.945.100 lei, valoare fără TVA, adică aproximativ 7 milioane euro. Durata de implementare a proiectului este de 70 luni", a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan,  în cadrul unei conferinţe de presă. 

Potrivit acestuia, în cadrul Etapei I a acestui proiect se vor elabora studiile de fezabilitate, documentaţiile pentru avize, acorduri, aprobări, planurile de achiziţii, analiza cost- beneficiu, strategia de gestionare a nămolului, planul de coordonare cu alte reţele. De asemenea, compania care-şi va adjudeca prin licitaţie acest contract va efectua procedura de evaluare a impactului asupra mediului, studiul privind apele uzate industriale,va acorda sprijin în procesul de evaluare a Aplicaţiei de finanţare până la aprobarea finală, inclusiv proiectele tehnice.

Finanţarea Etapei I se face din Fondul European de Dezvoltare Regională (81.48%), prin POS  Mediu 2007-2013, bugetul de stat (17.52%), contribuţia locală fiind de doar 1%.  Aplicaţia de finanţare pentru întreg proiectul de asistenţă tehnică a fost aprobată de către MFE, urmând ca, odată cu aprobarea regulilor de finanţare pentru urmatoarea etapă, să fie semnat contractul de finanţare pentru Etapa II a proiectului. Valoarea Etapei II a proiectului este de 37.837.800 lei, circa 10 milioane euro, şi va însemna consultanţă în procesul de licitare contractare, asistenţă tehnică pe parcursul execuţiei lucrărilor, a supervizării acestora etc.

Proiectul de asistenţă tehnică etapa I se află în procedură de achiziţie publică, dar, normal, româneşte, a apărut deja o contestaţie la CNSC.

Sper să facă o corectură, dacă acea contestaţie a firmei are justificare şi să nu ne pună să reluăm iar licitaţie, să facă nişte jocuri contra naţiunii şi dezvoltării României, să o luăm de la capăt cu 52 zile pe SEAP. Săptămâna trecută ar fi trebuit să deschidem ofertele. (...)

Gândirea noastră a fost aşa. Avem documentaţiile, facem licitaţie, au timp să ne facă studii de fezabilitate şi toate documentaţiile în vara şi toamna acestui an.

Ne dau studiile, facem cererea de finanţare, semnăm contractul de finanţare pentru execuţie în toamna acestui an, pe parcursul iernii facem procedura de achiziţie pentru execuţie, asistenţa tehnică o avem deja şi cum dă colţul ierbii în primăvara lui 2016 începem efectiv lucrul. Asta, vorba unuia, dacă ne lasă Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor”, a precizat preşedintele Moldovan.

La finalul etapei a II-a a Master Planului, 95% din populaţia judeţului va fi racordară la reţelele de apă şi peste 75%-la reţelele de canalizare. 

Comentarii

27/04/15 10:08
Contzaran din Unirea

Ni s-a promis ca in 2014 , in Zona Industriala din Unirea ( Casa Agronomului ) vom avea apa curenta si canalizare. Uitati ca suntem indata la jumatatea lui 2015 si nici pomeneala de asa ceva. Este foarte bine ca este canalizare in Bargau dar este rusinos, ca intr-o zona construita "de cand este Bistrita" aceste utilitati nu exista, ca nu este vorba de o zona nou construita. Aici, in aceasta zona ( Strazile Agronomului, Bistritei, Agricultorului... etc ) nu exista nici apa curenta, nici gaz, nici canalizare si nici iluminat public, practic, este o zona demult "uitata" de municipalitate , de parca am fi un "catun din fundul lumii". Foarte interesant este faptul ca pe drumul curent ( DE 576 ) , care duce spre Bargaie, trec toate aceste "magistrale" atat de iluminat public, apa curenta, cat si de canalizare si de gaz-metan... si n-ar trebuie sa se "abata" de la "tracesu" decat circa 300 de metri stanga-dreapta... dar pentru noi, mereu... mereu... "nu exista fonduri" !
Mai bine s-ar aproba sa ne desprindem de Bistrita si sa facem parte din comuna Livezile, ca acolo se dau tot felul de fonduri europene si daca eram un cartier al acestei comune, astazi aveam de toate . Pe noi, nu ne cauta cei de la primarie si alte autoritati, decat numai in Campania electorala... si cand ne aduc facturile aferente ... Poate ca totusi domnul primar si autoritatile judetene si municipale, o sa-si aduca aminte ca si noi facem parte din municipiul Bistrita .

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5