În cadrul „Ziua Porţilor Deschise”

„Arma vieţii” – 80 de ani de Protecţie civilă la I.S.U. Bistriţa-Năsăud

În cadrul unui emoţionant ceremonial militar şi religios, la I.S.U. Bistriţa, a fost sărbătorită, ieri, 1.03.2013, începând cu ora 10.00, 80 de ani de la înfiinţarea „Protecţiei civile în România”, care este o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale destinată prevenirii şi reducerii riscurilor în caz de producere a dezastrelor naturale, protejării populaţiei, a bunurilor şi mediului, pentru înlăturarea efectelor negative produse de dezastre şi situaţii de urgenţă, în cadrul conflictelor armate prin înlăturarea operativă a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate de orice fel de calamităţi.
Denumită şi „ARMA VIEŢII”, având ca deviză moto-ul „CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, ceremonialul a debutat cu darea onorului la oficialităţile de la Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Brigada 81 Mecanizată, Primăriei Bistriţa, a urmat intonarea Imnului României, după care preotul militar a oficiat o scurtă slujbă religioasă.
Despre semnificaţia, istoricul şi importanţa evenimentului a vorbit lt. col. dr. Constantin Florea – comandantul I.S.U. Bistriţa, care a dat citire Ordinelor ministrului M.A.I., cdt. ISU din România etc., prin care se recunosc eforturile şi performanţele Protecţiei civile.
Datorită exemplului de dăruire şi profesionalism trei dintre ofiţerii I.S.U. „Bistriţa” au primit Diplome de excelenţă, iar un plutonier a fost avansat în grad de plutonier adjutant.
Conceptul de protecţie civilă a evoluat de la „apărare pasivă” la „apărare locală antiaeriană” în 1952, apoi la „apărare civilă” în 1978 şi la „protecţie civilă” în 1996. Schimbările produse în societatea românească în perioada 1996 - 2004 au condus la schimbări şi în domeniul protecţiei civile, prin elaborarea Legii nr. 481/2004, aflată în concordanţă cu principiile, scopurile şi obiectivele prevăzute în Strategia Internaţională pentru Prevenirea Catastrofelor, adoptată de Adunarea Generală ONU, precum şi cu cele stabilite de mecanismele Uniunii Europene în domeniu.
Din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, având ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative a celor două componente de bază - pompieri şi protecţia civilă - pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor din care fac parte.
Numită şi ARMA VIEŢII, având ca deviză motto-ul ”CU VIAŢA MEA APĂR VIAŢA”, la cei 80 de ani de existenţă, protecţia civilă se prezintă ca o structură flexibilă, capabilă să asigure un climat de încredere şi siguranţă cetăţenilor, îndeplinind rolul profund umanitar pentru care a fost creată: apărarea populaţiei, a bunurilor materiale, a valorilor culturale şi a mediului ambiant în situaţii de război, calamităţi naturale şi catastrofe tehnologice. Organismele militare şi civile ale protecţiei civile şi-au dus la bun sfârşit, cu devotament şi profesionalism, atribuţiile ce le revin, în numeroasele intervenţii în zone de risc, pentru combaterea efectelor inundaţiilor, a alunecărilor de teren, a înzăpezirilor sau accidentelor rutiere, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate.
Despre valoarea şi semnificaţia acestei structuri – Protecţia civilă – rolul şi binefacerile pentru populaţie au vorbit şi au scos în evidenţă fenomenul de a interveni în zonele de risc major şi nu numai, fiind felicitaţi conducerea I.S.U. B-N şi toate cadrele angajate de către gen. de brigadă dr. Dan Grecu, cdt. Brigăzii 81 Mecanizată, primarul Bistriţei, ing. Ovidiu Creţu, preşedintele C.J. – Radu Moldovan şi prefectul judeţului – Ioan Ţintean.
De menţionat faptul că la acest important eveniment au participat şi parlamentari ai judeţului – senatori şi deputaţi.
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea impecabilă a unităţii, iar muzica militară profesionistă şi-a adus aportul la reuşita activităţii.
A fost prezentată tehnica din dotare, inclusiv grupurilor de elevi prezenţi, celor care au vizitat unitatea şi câteva exerciţii demonstrative.
Le spunem şi noi „La mulţi ani!” celor din „Protecţia civilă”, îi felicităm şi le urăm sănătate şi evenimente cât mai puţine.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5