Artificiile nu pot fi folosite de oricine şi oricând!

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase organizează şi desfăşoară acţiuni preventive pe linia deţinerii, depozitării, transportării şi folosirii articolelor pirotehnice, anunţă Inspectoratul de Poliţie Bistriţa-Năsăud.

„Având în vedere că ne aflăm în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase avertizează atât persoanele fizice cât şi pe cele juridice cu privire la activităţile de achiziţionare, deţinere, depozitare, transportare şi folosire a articolelor pirotehnice, în condiţiile legii. Astfel, potrivit dispoziţiilor Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată şi modificată, numai persoanele juridice autorizate au dreptul să deţină şi să comercializeze articole pirotehnice”, precizează agentul principal Crina Sârb, purtător de cuvânt al IPJ BN.

Astfel, persoanele fizice nu pot confecţiona, deţine, comercializa, importa sau folosi articole pirotehnice din categoriile II-IV, T.1, T.2, însă pot deţine şi folosi pe cele din categoria I (obiecte pirotehnice de distracţie, foarte mici, cu masa maximă de amestec pirotehnic de 3g), pe tot parcursul anului, fără a fi confecţionate, importate sau comercializate de către acestea.

Persoanele fizice care doresc să achiziţioneze articole pirotehnice trebuie să ştie că este interzisă folosirea lor între orele 24.00-6.00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării locale. Mai mult, acestea trebuie folosite la o distanţă mai mică de 50 m de construcţii de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri, dar şi la la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţii electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţii de gaze.

De asemenea, aceste articole pirotehnice nu pot fi folosite în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre, pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane, dar şi la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5