ASTRA BÂRGĂU

Joi, 22 septembrie 2011, la ora 14, în sala de şedinţe a Consiliului Local din Josenii Bârgăului, a avut loc adunarea generală a membrilor ASTRA din Cercul Bârgău. La acest eveniment, organizat cu sprijinul primarului comunei Josenii Bârgăului, Tudorel Ciotmonda, au participat reprezentanţi ai Despărţământului ASTRA Năsăud, în frunte cu preşedintele acestuia, Ioan Seni, însoţit de Ioan şi Lucreţia Mititean, Leon Catarig, alături de Irimei Macedon, George şi Elisabeta Mureşan, Mihai Bîltag, Remus Deac, Ioan Lazăr, Felicia Măjeri, Florina Someşan, Ileana Iacob, Victor Cuciurean, Otilia Pop Mititean, Pavel Ştirbu, Iacob Groze, Adrian Mănarcă şi Niculae Vrăsmaş.

Deschiderea şedinţei de adunare generală a membrilor ASTRA Cercul Bârgău, a fost făcută de către primarul comunei gazdă, Tudorel Ciotmonda, care a salutat şi a urat bun venit oaspeţilor aparţinând Despărţământului ASTRA Năsăud şi cuvinte de laudă pentru membrii din Cercul ASTRA Bârgău.

În cuvântul său, profesorul Ioan Seni, preşedinte ASTRA Năsăud, a prezentat un scurt istoric al societăţii şi a situaţiei actuale, având un nou statut, reactualizat şi modern aplicat, prezentând şi principalele activităţi şi rezultate ale năsăudenilor, dar amintind şi de efortul înaintaşilor astrişti bârgăuani, cu o activitate importantă, despre care ar trebui întocmită, în viitorul apropiat, o mică monografie.

Scriitorul năsăudean Ioan Mititean a prezentat ultimele sale volume (VII şi VIII) din serialul „În vârful peniţei”, apărute în acest an la editura . cu sprijinul ASTRA, insistând asupra personalităţilor bârgăuane cuprinse în aceste cărţi, între care şi „cetăţenii de onoare” ai comunei Josenii Bârgăului.

Preşedintele Cercului ASTRA Rebrişoara, Leon Catarig, s-a referit la activitatea membrilor cercului şi vizita în Basarabia, vorbind şi despre unele personalităţi bârgăuane, din familia Mănarcă.

Lucreţia Mititean a vorbit despre importanţa şi rolul ASTRA şi despre implicarea bârgăuanilor.

Profesorul Ioan Lazăr s-a referit la farmecul satului natal şi la bucuria care l-a cuprins odată cu reîntâlnirea cu membrii astrişti, iar jurnalistul Adrian Mănarcă s-a referit, sintetic, la evoluţia şi importanţa ASTRA şi a Cercului Bârgău.

Primarul Tudorel Ciotmonda s-a angajat să sprijine activitatea Cercului ASTRA Bârgău, propunând găsirea unei localităţi de aceeaşi mărime cu Josenii Bârgăului, din Basarabia, cu care să se înfrăţească şi să realizeze un turism cultural.

Profesorul Remus Deac a mulţumit profesorilor năsăudeni pentru sprijinul dat şi pentru cărţile prezentate de scriitorul Ioan Mititean, în care sunt evocate numeroase personalităţi bârgăuane, amintind şi de eforturile culturale actuale, referitor la care a luat şi subsemnatul cuvântul, prezentând „Gazeta de Bârgău” şi „Anuarul Bârgăuan”, anul I, nr.1, apărut în acest an ca volum omagial, cu ocazia aniversării a 40 de ani ai Simpozionului Cultural al Văii Bârgăului, la care au contribuit cercetători şi scriitori năsăudeni, alături de bistriţeni şi bârgăuani.

Adunarea Generală ASTRA – Cercul Bârgău, a trecut la alegerea conducerii, iar în urma propunerii făcute de către Mihai Bîltag, a fost ales ca preşedinte profesorul Adrian Mănarcă. Au mai fost aleşi următorii: prof. Remus Deac, copreşedinte, Iorgu Haidău, vicepreşedinte, Mihai Bîltag, secretar, Otilia Pop Mititean, casieră, George Mureşan şi Iacob Groze, membri, iar preotul Ioan Nechiti preţedinte de onoare.

Încă înainte de începerea şedinţei, oaspeţii năsăudeni, împreună cu primarul de Joseni, au vizitat localul provizoriu, unde s-au adunat piese ale unui viitor muzeu al Văii Bârgăului, prin străduinţa lui Mihai Bâltag, membru şi al Societăţii Culturale „Speranţa Reînviată”, care a fost felicitat de cei prezenţi, pentru obiectele strânse, cu toate că susţinea faptul că este încă un muzeu în ilegalitate. Problema găsirii unei locaţii, corespunzătoare pentru acest scop a fost pusă în discuţie, urmând a se concretiza cu sprijinul primăriei.

Primarul Tudorel Ciotmonda a făcut, în încheiere, o invitaţie la Zilele Josenilor, care vor avea loc în luna octombrie, invitând pe cei prezenţi la o masă reuşită, în incinta Căminului Cultural.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5